W mojej rodzinie
uwielbia się ciasta drożdżowe, co motywuje mnie do szukania nowych przepisów. Ostatnio
zachwycił mnie przepis na najlepsze drożdżówki na świecie :), pochodzi on z
tego bloga (znanego bardzo:)... Przekazuję dalej, polecam, nalegam na wypróbowanie. Drożdżówki są pyszne i miękkie jeszcze kilka dni (o ile zostaną). Ja
wyrabiam je z podwójnej ilości składników... były już z malinami oraz rabarbarem, teraz myślę o nadzieniu z truskawek z kruszonką :)
Składniki
8 g drożdży instant (1 paczka)
250 ml mleka (lekko podgrzewam i rozpuszczam w nim masło)
100 g masła
1 cukier waniliowy
450 g mąki (może być więcej lub mniej tak, aby ciasto odchodziło od rąk)
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
120 g gotowanych, utłuczonych, zimnych ziemniaków
Drożdże, łyżkę
cukru i mąki łączymy z 3 łyżkami ciepłego mleka. Czkamy, aż zaczyn
wyrośnie. Dodajemy wszystkie składniki, wyrabiamy na gładkie, sprężyste ciasto,
które odkładamy, pod przykryciem, do wyrośnięcia przez ok. 1h. Następnie formujemy
drożdżówki, nadziewamy je ulubionymi dodatkami, układamy na blaszce na ok. 15 min
do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca, smarujemy brzegi mlekiem. Pieczemy ok.
15-20 min w 180 st. aż będą złote.
Nadzienie 1
słoik malin
łyżka jogurtu
naturalnego
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mąki
ziemniaczanej
Nadzienie 2
rabarbar
cukier brązowy
Rabarbar obieramy,
kroimy w kostkę, obsypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 30 min. Odsączonymi
owocami nadziewamy drożdżówki. Całość posypujemy cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz