środa, 2 stycznia 2013

FAWORKI

Jak NOWY ROK to karnawał...:) jak karnawał to ..smażymy faworki :)...Moj przepis znaleziony w zeszycie wydanym w 1985r przez KOMITET GOSPODARSTWA DOMOWEGO ZARZĄD GŁÓWNY LIGI KOBIET POLSKICH :) 




Składniki:

1 1/2 mąki
6 żółtek* 
2 łyżki śmietany kwaśnej (ja daję małe pudełko 18% , czyli 200g)
1 łyżka cukru (ja zastosowałam cukier różany) 
łyżka octu (biały winny)
500g smalcu / oleju do smażenia

Wszystkie składniki ciasta łączymy, wyrabiamy na gładkie ciasto. Kulę dzielimy na 4 części, wałkujemy na bardzo cienki placek, tniemy na paski średnicy ok. 3 cm, a długość wedle uznania :) Każdy  nacinamy pośrodku i przekładamy  jeden koniec paska przez nacięcie. Olej rozgrzewamy, faworki smażymy z każdej strony po kilka minut, aż będą złote. Wykładamy na papierowy ręcznik, gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

* pamiętając o ekonomi w kuchni, z białek można zrobić: bezy, tort pavlovej, tort  dacquoise J









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz