piątek, 4 stycznia 2013

BLINY


Bliny to przysmak mojego dzieciństwa. Jadaliśmy je u Babci Wandy na niedzielne śniadanie. 
Obecnie robione od święta :) Bardzo, bardzo dietetyczne :-) 
Podajemy je ze śmietaną i masłem lub z jajkiem smażonym i bekonem....

Składniki:

1l maślanki
0,5 kostki drożdży
mąka (najlepiej taka do wypieków drożdżowych)
1 łyżeczka sody 
1 1/2 łyżeczka soli
2 średnie ziemniaki

Całość przyrządzamy w wysokim garnku lub misce. Drożdże rozrabiamy ze szklanką maślanki, potem dodajemy mąkę i maślankę, tak aby ciasto było gęste jak śmietana. Wyrabiamy, drewniana łyżką, do czasu aż pojawią się pęcherzyki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia przynajmniej na 3 h, a najlepiej na cała noc. Do wyrośniętego ciasta dodajemy 2 starte ziemniaki oraz sodę i sól rozpuszczone w 2 łyżkach letniej wody. Całość ponownie wyrabiamy i dostawimy na ok. 1h. Bliny smażymy po kilka minut z każdej strony pod przykryciem. Podajemy od razu.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz