niedziela, 6 stycznia 2013

Ciasto czekoladowe


Składniki:

100g czekolady gorzkiej
100g masła
3 jajka
50 g mąki
150 g cukru

polewa 
50 g czekolady gorzkiej
śmietana

Rozpuszczamy czekoladę i masło na parze. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, przestudzoną czekoladę. Cisto wylewamy na małą tortownicę. Pieczemy ok. 18, 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180st. Czekoladę na polewę roztapiamy na parze wraz ze śmietaną. Przestudzone ciasto polewamy czekoladą. 
Podajemy z lodami waniliowymi i sosem malinowym**

Smacznego!

* przepis autorstwa Agnieszki Kręglickiej, zobaczony i zanotowany z programu "Para w Kuchni"
** sos malinowy: mrożone maliny gotuję z cukrem, blenduję, przecieram przez sitko na gładki sos i gotowe J







2 komentarze:

  1. hej Kinga

    Pieklam te ciasto juz kilka razy ale nie z twojego przepisu i mam zawsze problem z pieczeniem.Piszez ze piec 18-20 minut.Jak tyle czasu pieke to ciasto jest zawszy w srodku surowe,sprawdzam wykalaczka i zostawiam na jakies 10 minut dluzej oczywiscie sprawdzajac co jakis czas.
    Czy robie prawidlowo ?
    Czy wlasnie ciasto ma byc lekko nie dopieczone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hey to ciasto powinno byc lekko surowe w środku... taki jego urok...i smak

      Usuń