Składniki:
100g czekolady gorzkiej
100g masła
3 jajka
50 g mąki
150 g cukru
polewa
50 g czekolady gorzkiej
śmietana
Rozpuszczamy czekoladę i masło na parze. Jajka ucieramy z cukrem.
Dodajemy mąkę, przestudzoną czekoladę. Cisto wylewamy na małą tortownicę.
Pieczemy ok. 18, 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180st. Czekoladę na polewę
roztapiamy na parze wraz ze śmietaną. Przestudzone ciasto polewamy
czekoladą.
Podajemy z lodami waniliowymi i sosem malinowym**
Smacznego!
* przepis
autorstwa Agnieszki Kręglickiej, zobaczony i zanotowany z programu "Para w
Kuchni"
** sos
malinowy: mrożone maliny gotuję z cukrem, blenduję, przecieram przez sitko na
gładki sos i gotowe J
hej Kinga
OdpowiedzUsuńPieklam te ciasto juz kilka razy ale nie z twojego przepisu i mam zawsze problem z pieczeniem.Piszez ze piec 18-20 minut.Jak tyle czasu pieke to ciasto jest zawszy w srodku surowe,sprawdzam wykalaczka i zostawiam na jakies 10 minut dluzej oczywiscie sprawdzajac co jakis czas.
Czy robie prawidlowo ?
Czy wlasnie ciasto ma byc lekko nie dopieczone?
hey to ciasto powinno byc lekko surowe w środku... taki jego urok...i smak
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTakie proste ciasta zawsze robią najlepsze wrażenie więc z pewnością wypróbuję Twój przepis. Mimo, że nie umiem za bardzo piec, to zawsze kiedy najdzie mnie ochota zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ bo mam wtedy pewność, że moje ciasto wyjdzie idealne. Polecam, w szczególności jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z pieczeniem.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń