sobota, 29 grudnia 2012

Rolada łososiowa

Pomysł na roladę podsunęła Ewa :), ja mój nieco zmodyfikowałam.
Pyszna na śniadanie, kolację, lub jako osobne danie podczas przejęcia.
Szybka i łatwa w przygotowaniu. 

Składniki:
pół paczki świeżego szpinaku (może być mrożony)
2 jajka, może być samo białko lub żółtka
opakowanie serka Tartare o smaku chrzanu (smaki serka wybieramy wg upodobania, można wymieszać różne, rodzaje np. śmietankowy z ziołowym)
opakowanie łososia wędzonego
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka, gałka muszkatołowa



Szpinak dusimy do miękkości, doprawiamy  przyprawami. Jajka rozbijamy, dodajemy odciśnięty z płynów szpinak. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem, na nim rozprowadzamy cienką warstwą masę szpinakowo-jajeczną, którą pieczemy ok. 15 min w  piekarniku rozgrzanym do 180st. 

Upieczony blat ciasta, jeszcze lekko ciepły (ułatwia to zawijanie) smarujemy serkiem, na to kładziemy łososia, całość zwijamy w roladę, którą owijamy folią i odstawiamy na min  3 h do lodówki. 

Smacznego!







2 komentarze: