Słoneczna Italia to moja pierwsza miłość
kulinarna i podróżnicza. Niezapomniany dla mnie smak pizzy jedzonej na placu w
Sienie. Poranne cappuccino na piazza we Florencji, czy najdroższe, niebiańskie,
spaghetti jedzone w Rzymie :)....Z każdej podróży przywożę regionalne specjały,
choć można je kupić w dobrze zaopatrzonym markecie, nic nie smakuje tak jak
własna zdobycz, tu: oliwę, ser parmezan, limoncello, likier amaretto.
Dziś w moim włoskim menu: pizza oraz
tiramisu.
Pizza*
Ciasto
pół kostki drożdży (50g)
1 łyżeczka cukru
250 mil letniej wody
350 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Drożdże, cukier oraz 50 ml wody łączymy i
odstawiamy na ok. 15 min. Do mąki z solą dodajemy oliwę, resztę wody oraz
zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy. Gdyby się kleiło dosypujemy mąki i
wyrabiamy aż stanie się gładkie. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy
ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wyrośnięte ciasto
ponownie chwilę zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Można zrobić
jedną dużą pizzę lub kilka mniejszych.
Sosy
ze świeżych pomidorów
cebula
pomidory w puszce ( w trakcie sezonu
oczywiście świeże)
przecier pomidorowy
ząbek czosnku
1 łyżka cukru brązowego
liść laurowy
sól, pieprz, suszone oregano, lub
mieszanka ziół do kuchni włoskiej
Cebulę siekamy drobno, podsmażamy razem z
brązowym cukrem, aż będzie złota. Dodajemy pomidory, przecier, czosnek oraz
przyprawy. Całość najpierw zagotowujemy, potem dusimy na wolnym ogniu ok. 30
min.
Sos nadaje się również jako dodatek do makaronu.
Można go przechowywać w zamkniętym pojemniku ok. 1 tygodnia,.
z suszonych pomidorów
klika suszonych pomidorów (ja dałam 5)
jedne filecik anchois (opcjonalnie)
garść startego parmezanu
Wszystkie składniki blendujemy i sos
gotowy
Wierzch
pieczarki
pomidorki koktajlowe
salami
kiełbaska frankfurterka
oliwki
suszone pomidory
mozarella
parmezan
rukola
W pizzy najlepsze jest to, że można na
niej ułożyć wszystko co się lubi. Ja moje ciasto podzieliłam na pół.
Wystudzonym sosem ze świeżych pomidorów
równomiernie pokrywamy pizzę. Na część wykładamy podsmażone pieczarki, salami, przekrojone
na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w plasterki frankfurterkę.
Druga połowę pokrywamy sosem z suszonych
pomidorów, na sos wykładamy pokrojone
czarne oliwki, suszone pomidory oraz ser mascarpone w małych porcjach. Całą
pizzę posypujemy parmezanem i mozarellą
Pieczemy w nagrzanym do 200st. piekarniku
20-25 min.
Na pokrojoną pizzę możną położyć świeżą rukolę, smakuje
wybornie.
Tiramisu
250 g serka mascarpone
150 g śmietanki 30%
biszkopty
1/5 łyżki cukru pudru
filiżanka kawy espresso
kieliszek likieru amaretto
kakao do przybrania
Śmietankę ubijamy. Serek ucieramy z cukrem pudrem. Do masy
dodajemy stopniowo ubita śmietankę. Do przestudzonej kawy dodajemy
likier. Biszkopty maczamy w kawie i wykładamy w naczyniu. Na warstwę biszkoptów
kładziemy warstwę kremu, następnie kolejno biszkopty i krem. Całość posypujemy
kakao. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
* przepis na ciasto do pizzy pochodzi z książki "kuchnia włoska. klasyczne i nowoczesne dania."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz