niedziela, 20 stycznia 2013

Pizza i tiramisu, czyli bella Italia


Słoneczna Italia to moja pierwsza miłość kulinarna i podróżnicza. Niezapomniany dla mnie smak pizzy jedzonej na placu w Sienie. Poranne cappuccino na piazza we Florencji, czy najdroższe, niebiańskie, spaghetti jedzone w Rzymie :)....Z każdej podróży przywożę regionalne specjały, choć można je kupić w dobrze zaopatrzonym markecie, nic nie smakuje tak jak własna zdobycz, tu: oliwę, ser parmezan, limoncello, likier amaretto.
Dziś w moim włoskim menu: pizza oraz tiramisu.



Pizza*

Ciasto
pół kostki drożdży (50g)
1 łyżeczka cukru 
250 mil letniej wody
350 g mąki 
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek 

Drożdże, cukier oraz 50 ml wody łączymy i odstawiamy na ok. 15 min. Do mąki z solą dodajemy oliwę, resztę wody oraz zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy. Gdyby się kleiło dosypujemy mąki i wyrabiamy aż stanie się gładkie. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Można zrobić jedną dużą pizzę lub kilka mniejszych. 

Sosy

ze świeżych pomidorów 

cebula
pomidory w puszce ( w trakcie sezonu oczywiście świeże)
przecier pomidorowy 
ząbek czosnku
1 łyżka cukru brązowego
liść laurowy
sól, pieprz, suszone oregano, lub mieszanka ziół do kuchni włoskiej 

Cebulę siekamy drobno, podsmażamy razem z brązowym cukrem, aż będzie złota. Dodajemy pomidory, przecier, czosnek oraz przyprawy. Całość najpierw zagotowujemy, potem dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. 
Sos nadaje się również jako dodatek do makaronu. Można go przechowywać w zamkniętym pojemniku ok. 1 tygodnia,. 

z suszonych pomidorów

klika suszonych pomidorów (ja dałam 5)
jedne filecik anchois (opcjonalnie)
garść startego parmezanu 

Wszystkie składniki blendujemy i sos gotowy 

Wierzch 



pieczarki
pomidorki koktajlowe
salami
kiełbaska frankfurterka
oliwki
suszone pomidory
mozarella
parmezan 
rukola 

W pizzy najlepsze jest to, że można na niej ułożyć wszystko co się lubi. Ja moje ciasto podzieliłam na pół.

Wystudzonym sosem ze świeżych pomidorów równomiernie pokrywamy pizzę. Na część wykładamy podsmażone pieczarki, salami, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w plasterki frankfurterkę. 
Druga połowę pokrywamy sosem z suszonych pomidorów, na sos wykładamy  pokrojone czarne oliwki, suszone pomidory oraz ser mascarpone w małych porcjach. Całą pizzę posypujemy parmezanem  i mozarellą
Pieczemy w nagrzanym do 200st. piekarniku 20-25 min. 
Na pokrojoną pizzę możną położyć świeżą rukolę, smakuje wybornie. 






Tiramisu
  
250 g serka mascarpone
150 g śmietanki 30%
biszkopty
1/5 łyżki cukru pudru
filiżanka kawy espresso
kieliszek likieru amaretto
kakao do przybrania 

Śmietankę ubijamy. Serek ucieramy z cukrem pudrem. Do masy dodajemy stopniowo ubita śmietankę.  Do przestudzonej kawy dodajemy likier. Biszkopty maczamy w kawie i wykładamy w naczyniu. Na warstwę biszkoptów kładziemy warstwę kremu, następnie kolejno biszkopty i krem. Całość posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 






Smacznego! 

* przepis na ciasto do pizzy pochodzi z książki "kuchnia włoska.  klasyczne i nowoczesne dania." 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz