Pomysł na roladę podsunęła Ewa :), ja mój
nieco zmodyfikowałam.
Pyszna na śniadanie, kolację, lub jako
osobne danie podczas przejęcia.
Szybka i łatwa w przygotowaniu. 
Składniki:
2 jajka, może być samo białko lub żółtka
opakowanie serka Tartare o smaku chrzanu (smaki serka wybieramy wg upodobania, można wymieszać różne, rodzaje np. śmietankowy z ziołowym)
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka, gałka muszkatołowa
Szpinak dusimy do miękkości, doprawiamy  przyprawami. Jajka rozbijamy,
dodajemy odciśnięty z płynów szpinak. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem,
na nim rozprowadzamy cienką warstwą masę szpinakowo-jajeczną, którą pieczemy ok.
15 min w  piekarniku rozgrzanym do 180st. 
Upieczony blat ciasta, jeszcze lekko ciepły (ułatwia to zawijanie)
smarujemy serkiem, na to kładziemy łososia, całość zwijamy w roladę, którą
owijamy folią i odstawiamy na min  3 h do lodówki. 
Smacznego!
Halina zaskakujesz mnie :)
OdpowiedzUsuńJudyta
Judyta starm sie jak mogę :)
OdpowiedzUsuń