poniedziałek, 3 grudnia 2012

Orzechowiec Halinki


Ciasto pracochłonne i wymagające czasu, ale warte każdej minuty oczekiwania na pierwszy kęs...

Składniki:


Ciasto 

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
90 g masła 
2 jajka
2 łyżki miodu 
1/2 łyżeczki  sody
1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia 
opakowanie cukru waniliowego/ łyżeczka esencji waniliowej 

Warstwa orzechowa

250g łuskanych orzechów (mogą być tylko włoskie, ja miałam mieszankę) 
75 g masła
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu

Masa budyniowa

3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietanowego bez cukru (po 40g każdy)
1 łyżka mąki pszennej 
4 łyżki cukru
200 g masła

Dodatkowo 
konfitura porzeczkowa lub wiśniowa 

Łączymy składniki na cisto, wyrabiamy je i dzielimy na dwie części. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem, wylepiamy pierwszą część ciasta. Pieczemy  15 min w 180st.C.

Orzechy siekamy. Masło podgrzewamy z miodem  i cukrem. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy orzechy. Całość gotujemy 3, 4 minuty. 
Blaszkę do pieczenia ponownie wykładamy papierem, wylepiamy drugą część ciasta, na wierzch wylewamy masę orzechową. Całość pieczemy 15 min w 180stC.

W szklance mleka rozpuszczamy budyń i mąkę.  Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Do gotującej się masy dodajemy budyń. Gotujemy mieszając, aż całość zgęstnieje. Krem odstawiamy do ostudzenia. 
Masło ubijamy na puszystą masę, następnie  dodajemy po łyżce budyniu. 

Blaszkę wykładamy pierwszym plackiem. Smarujemy konfiturą, nakładamy krem budyniowy. Całość przykrywamy plackiem z orzechami. Odstawiamy na 12h do lodówki. Wówczas placki zmiękną. 

Smacznego! 







1 komentarz: