Ciasto pracochłonne i wymagające czasu, ale warte każdej minuty
oczekiwania na pierwszy kęs...
Składniki:
Ciasto
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
90 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego/ łyżeczka esencji waniliowej
Warstwa orzechowa
250g łuskanych orzechów (mogą być tylko włoskie, ja miałam
mieszankę)
75 g masła
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu
Masa budyniowa
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietanowego bez cukru (po 40g każdy)
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
200 g masła
Dodatkowo
konfitura porzeczkowa lub wiśniowa
Łączymy składniki na cisto, wyrabiamy je i dzielimy na dwie
części. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem, wylepiamy pierwszą część
ciasta. Pieczemy 15 min w 180st.C.
Orzechy siekamy. Masło podgrzewamy z miodem i cukrem. Kiedy
cukier się rozpuści dodajemy orzechy. Całość gotujemy 3, 4 minuty.
Blaszkę do pieczenia ponownie wykładamy papierem, wylepiamy drugą część
ciasta, na wierzch wylewamy masę orzechową. Całość pieczemy 15 min w 180stC.
W szklance mleka rozpuszczamy budyń i mąkę. Pozostałe mleko
gotujemy z cukrem. Do gotującej się masy dodajemy budyń. Gotujemy mieszając, aż
całość zgęstnieje. Krem odstawiamy do ostudzenia.
Masło ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce
budyniu.
Blaszkę wykładamy pierwszym plackiem. Smarujemy konfiturą,
nakładamy krem budyniowy. Całość przykrywamy plackiem z orzechami. Odstawiamy
na 12h do lodówki. Wówczas placki zmiękną.
Smacznego!
Ale musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń