Pieczenie pierniczków to super zabawa,
oraz pomysł na prezent.
Składniki:
300g masła
4 jajka
1,1 kg mąki
200 g miodu
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
paczka przyprawy do piernika
100g cukru
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą
piernikową. Dodajemy cukier. Mieszamy.
Masło i miód rozpuszczamy w rondelku, przestudzone dodajemy do
sypkich składników, mieszamy. Jajka rozbijamy osobno, ubijamy widelcem,
Dodajemy do ciasta, ugniatamy na kulę. Ciasto owijamy
folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Wyjęte, dzielimy na części i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm.
Wycinamy pierniczki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., Pieczemy pierniczki ok.15-20
min.
Po ostudzeniu dekorujemy lukrem*, bakaliami, kolorowymi
posypkami.
Smacznego!
*lukier cytrynowy: wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder,
Całość ma być dość gęsta, ale łatwa do nakładania pędzelkiem.
Pychotka
OdpowiedzUsuń