Moja meksykańska uczta składa się z chili con carne, quesadillas i guacamole. Pierwszy raz chili con carne, jadłam w Krakowie u przyjaciół. Tu znane jest pod nazwą TACO :).
Chili con carne:
40 dag mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
puszka fasoli czerwonej
puszka pomidorów bez skórki
puszka kukurydzy
koncentrat pomidorowy do smaku
sól, pieprz, papryka ostra, oregano,
kolendra, lub można dodać gotowej przyprawy do kuchni meksykańskiej
pół łyżeczki cukru brązowego
pół łyżeczki cukru brązowego
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na
złoto razem z cukrem, dodajemy mięso, posiekane chili i czosnek. Doprawiamy:
solą, pieprzem, papryką, kolendrą.
Podsmażone mięso przekładamy do garnka,
dodajmy fasolę (całą z płynem), pomidory i kukurydzę.
Całość dusimy ok. 40-60 min.
Quesadillas
na dwie porcje
4 Tortille
2 plastry sera żółtego
Tworzymy cos na kształt tostu: na rozgrzaną,
suchą patelnię, nakładamy płat tortilli ser, kolejną tortillę. Całość
przyciskamy pokrywką, dla równego wysmażenia. Pieczemy kilka minut, aż spód się
zarumieni, obracamy, powtarzając pieczenie klika minut.
Wykładamy pokrojoną na trójkąty.
Quaqamole
2 dojrzałe
avocado
sok z limonki
2 małe pomidorki koktajlowe
pół
cebuli
sól, pieprz
świeża
kolendra - do smaku opcjonalnie
Avocado
obieramy, rozgniatamy, polewamy sokiem z limonki, dodajemy obrane, pozbawione
pestek oraz posiekane pomidorki, drobno pokrojoną cebulę. Całość
doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec posypujemy
świeżą kolendrą
Do całego
zestawu podaję jogurt naturalny
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz