niedziela, 23 grudnia 2012

Meksykańska uczta



Moja meksykańska uczta składa się z  chili con carne, quesadillas i guacamole. Pierwszy raz chili con carne, jadłam w Krakowie u przyjaciół. Tu znane jest pod nazwą TACO :). 

Chili con carne:

40 dag mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili 
puszka fasoli czerwonej
puszka pomidorów bez skórki
puszka kukurydzy
koncentrat pomidorowy do smaku
sól, pieprz, papryka ostra, oregano, kolendra, lub można dodać gotowej przyprawy do kuchni meksykańskiej
pół łyżeczki cukru brązowego

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na złoto razem z cukrem, dodajemy mięso, posiekane chili i czosnek. Doprawiamy: solą, pieprzem, papryką, kolendrą. 
Podsmażone mięso przekładamy do garnka, dodajmy fasolę (całą z płynem), pomidory i kukurydzę. 
Całość dusimy ok. 40-60 min. 

Quesadillas 

na dwie porcje

4 Tortille
2 plastry sera żółtego

Tworzymy cos na kształt tostu: na rozgrzaną, suchą patelnię, nakładamy płat tortilli ser, kolejną tortillę. Całość przyciskamy pokrywką, dla równego wysmażenia. Pieczemy kilka minut, aż spód się zarumieni, obracamy, powtarzając pieczenie klika minut. 
Wykładamy pokrojoną na trójkąty. 

Quaqamole 

2 dojrzałe avocado
sok z limonki
2 małe pomidorki koktajlowe
pół cebuli 
sól, pieprz
świeża kolendra - do smaku opcjonalnie

Avocado obieramy, rozgniatamy, polewamy sokiem z limonki, dodajemy obrane, pozbawione pestek oraz posiekane  pomidorki, drobno pokrojoną cebulę. Całość doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec  posypujemy świeżą kolendrą

Do całego zestawu podaję jogurt naturalny

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz