niedziela, 23 grudnia 2012

Pierniczki

Pieczenie pierniczków to super zabawa, oraz pomysł na prezent. 

Składniki:

300g masła
4 jajka
1,1 kg mąki 
200 g miodu
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
paczka przyprawy do piernika
100g cukru

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą piernikową. Dodajemy cukier. Mieszamy. 
Masło i miód rozpuszczamy w rondelku, przestudzone dodajemy do sypkich składników, mieszamy. Jajka rozbijamy osobno, ubijamy widelcem, Dodajemy do ciasta, ugniatamy na kulę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. 
Wyjęte, dzielimy na części i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy pierniczki. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., Pieczemy pierniczki ok.15-20 min. 
Po ostudzeniu dekorujemy lukrem*, bakaliami, kolorowymi posypkami. 

Smacznego!

*lukier cytrynowy: wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder, Całość ma być dość gęsta, ale łatwa do nakładania pędzelkiem. 








1 komentarz: