niedziela, 29 czerwca 2014

Ciasto z porzeczkami


Lato to czas kiedy nie wiem co mam najpierw przetworzyć? truskawki? czereśnie? porzeczki? jagody? agrest?...gdybym miała cukiernię to latem byłyby same ciasta owocowe...



Składniki*

 ciasto



250 g maki

125 g zimnego, pokrojonego w kostkę, masła

65 g cukru

2 żółtka 

1 łyżka zimnej wody 

nadzienie

500 g porzeczek lub innych owoców 

2 białka

125 g. cukru 

100 g mielonych migdałów



Wszystkie składniki na ciasto najpierw siekamy, następnie zagniatamy. Owinięte w folie spożywczą, odstawiamy do lodówki na ok. 1h. Możemy przyspieszyć ten proces wkładając na 15 min do zamrażarki. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy lub ścieramy na tarce do formy. Placek nakłuwamy widelcem. Wstawiamy na 15 min do piekarnika- 180 st termoobieg. 

Porzeczki myjemy, suszymy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, na koniec migdały. Bezę dzielimy na pół. Jedną część łączymy z owocami. Wykładamy na podpieczony spód. Na wierz delikatnie rozsmarowujemy pozostałą część pianki. Najlepiej jest nadkładać ją po łyżeczce obok siebie. Pieczemy 30 min w 180 st. 



Smacznego!








A tu wersja z rabarbarem ...




*"Domowe wypieki" - Wydawnictwo Olesiejuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz