Przepis otrzymałam
rok temu od Mamy Ani ;-)....później Kuzynka Aldona zapytała o przepis na tartę na słono, a że
dopiero teraz mam zdjęcia i jakoś natchnienie przyszło przedstawiam recepturę...(żeby ją znaleźć przeszukałam dwa ogromne pudła ze
zbiorem przepisów)...można go potraktować jako wersję podstawową, czyli ciasto
i zalewa, środek zaś zmieniać wedle uznania i fantazji. Możemy użyć brokułów,
orzechów włoskich i sera lazur, albo boczku i porów, marchewki z papryką i
fetą, albo chorizo i paprykę... Co kto lubi...Aldona spóźniony ....mam
nadzieję, że wykorzystasz...
Składniki
Ciasto
125 g zimnego,
posiekanego masła
250 g mąki (może
być pół na pół zwykła pszenna i krupczatka)
szczypta
soli
50 g startego,
twardego sera typu parmezan, grana padano, rubin długo dojrzewający (użyłam
tego ostatniego, jest bardziej przystępny cenowo :-)
1 jajko wymieszane
z zimna wodą.
Masło siekamy z
mąką. Dodajemy ser i jajko z wodą. Zagniatamy szybko ciasto, którym
wykładamy formę. Całość odstawiamy na 1h do lodówki lub 15 min do zamrażarki.
Po wyjęciu nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min do piekarnika w 180 st termoobieg.
Nadzienie
3 małe cukinie lub
dwie średnie
pęczek dymki lub
jedna cebula
3 jajka
150 ml śmietany (
u mnie 12%)
sól/pieprz
100 g sera
feta
100 g sera rubin
Cukinię szatkujemy
na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na durszlaku na ok. 15 min, aby usunąć
nadmiar wody. Cebulę kroimy, podsmażamy, dodajemy przepłukaną i osuszona
cukinię. Smażymy chwilę, doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka ubijamy ze śmietaną,
doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczony
spód wykładamy cukinię, pokrojony w kostkę ser feta. Całość zalewamy masą
jajeczna i posypujemy serem typu rubin lub parmezan. Pieczmy w 190 st
termoobieg, z opcją góra dół, ok. 35 min.
Popoddajemy na
ciepło lub zimo z mieszanką sałat.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz