sobota, 28 czerwca 2014

Brownie z bezą czekoladową


Ciasto dla czekoladoholików....najlepiej smakuje na drugi dzień….w połączeniu z lodami...mój wypiek dedykuję Ani z Warszawy, która jest fanką bezy, może, jak mnie w końcu odwiedzi, to spróbuje tego cuda :)



Składniki

ciasto

250 g masła

350 gorzkiej czekolady

300 g brązowego cukru

5 jaj - białka i żółtka oddzielnie 


beza


4 białka 

225 g cukru brązowego

2 łyżeczki esencji waniliowej


1 łyżeczka mąki kukurydzianej 

50 g kakao 


Formę do pieczenia - średnica 22 - wykładamy papierem, boki powinny wystawać nad formę. (tak ja na zdjęciu) Masło z czekoladą topimy na parze -(wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimalny,  na garnku umieszczamy miseczkę, tak, aby nie dotykała wody). Po chwili dodajemy cukier, mieszamy, aż się rozpuści, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do masy czekoladowej. Wlewamy do formy i pieczemy 40 min w 170 st termoobieg. W czasie pieczenia brownie, przygotowujemy bezę: białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier oraz wanilię. Mąkę wraz kakao przesiewamy do białek i delikatnie łączymy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika wykładamy bezę na wierzch, następnie pieczemy min 25 min lub dłużej ( u mnie ok. 40min :-) ... Pozostawiamy ciasto to ostudzenia, w tym czasie skorupka popęka i lekko się zapadanie.


Smacznego!


* "Czekolada" Eric Lanlard





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz