Ciasto dla
czekoladoholików....najlepiej smakuje na drugi dzień….w połączeniu z lodami...mój
wypiek dedykuję Ani z Warszawy, która jest fanką bezy, może, jak mnie w końcu
odwiedzi, to spróbuje tego cuda :)
Składniki
ciasto
250 g masła
350 gorzkiej
czekolady
300 g brązowego
cukru
5 jaj - białka i
żółtka oddzielnie
beza
4 białka
225 g cukru brązowego
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
50 g kakao
Formę do pieczenia - średnica 22 - wykładamy papierem, boki powinny wystawać nad formę. (tak ja na zdjęciu) Masło z czekoladą topimy na parze -(wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimalny, na garnku umieszczamy miseczkę, tak, aby nie dotykała wody). Po chwili dodajemy cukier, mieszamy, aż się rozpuści, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do masy czekoladowej. Wlewamy do formy i pieczemy 40 min w 170 st termoobieg. W czasie pieczenia brownie, przygotowujemy bezę: białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier oraz wanilię. Mąkę wraz kakao przesiewamy do białek i delikatnie łączymy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika wykładamy bezę na wierzch, następnie pieczemy min 25 min lub dłużej ( u mnie ok. 40min :-) ... Pozostawiamy ciasto to ostudzenia, w tym czasie skorupka popęka i lekko się zapadanie.
Smacznego!
* "Czekolada" Eric Lanlard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz