sobota, 28 czerwca 2014

Kurczak piripiri


Dawno nie było nic z Jamiego....oto przedstawiam danie idealne na wieczór imprezowy...



Składniki*



4 duże udka kurczaka 

1 czerwona papryka 

1 żółta papryka

6 gałązek świeżego tymianku lub 3 łyżki suszonego 

sól, pieprz



sos piri piri 

1 czerwona cebula

4 żabki czosnku

1 papryczka chili

2 łyżki słodkiej papryki w proszku

2 cytryny 

4 łyżki białego octu winnego

2 łyżki sosu worcester 

duży pęczek świeżej bazylii


Udka myjemy, nacinamy skórę, doprawiamy sola i pieprzem,. Smażymy na rozgrzanej patelni, skórą w dół. Gdy się zarumieni odwracamy. Paprykę kroimy spore kawałki, dodajemy do patelni z kurczakiem, smażymy często obracając. Do blendera wrzucamy posiekaną cebulę, obrany czosnek, chili, paprykę w proszku, skórkę otartą z cytryn i sok z jednej cytryny, ocet, sos worcester, sól, pieprz oraz bazylię. Miksujemy na gładki sos. Po ok. 20 min smażenia, do naczynia żaroodpornego, bądź brytfanki, wylewamy gotowy sos, na to nakładamy kurczaka oraz paprykę. Całość posypujemy tymiankiem i pieczemy ok.15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. góra dół. 



Smacznego!


* "30 minut w kuchni" - Jamie Oliver

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz