Dawno nie było nic
z Jamiego....oto przedstawiam danie idealne na wieczór imprezowy...
Składniki*
4 duże udka
kurczaka
1 czerwona
papryka
1 żółta papryka
6 gałązek świeżego
tymianku lub 3 łyżki suszonego
sól, pieprz
sos piri
piri
1 czerwona cebula
4 żabki czosnku
1 papryczka chili
2 łyżki słodkiej
papryki w proszku
2 cytryny
4 łyżki białego
octu winnego
2 łyżki sosu
worcester
duży pęczek
świeżej bazylii
Udka myjemy, nacinamy skórę, doprawiamy sola i pieprzem,. Smażymy na rozgrzanej patelni, skórą w dół. Gdy się zarumieni odwracamy. Paprykę kroimy spore kawałki, dodajemy do patelni z kurczakiem, smażymy często obracając. Do blendera wrzucamy posiekaną cebulę, obrany czosnek, chili, paprykę w proszku, skórkę otartą z cytryn i sok z jednej cytryny, ocet, sos worcester, sól, pieprz oraz bazylię. Miksujemy na gładki sos. Po ok. 20 min smażenia, do naczynia żaroodpornego, bądź brytfanki, wylewamy gotowy sos, na to nakładamy kurczaka oraz paprykę. Całość posypujemy tymiankiem i pieczemy ok.15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. góra dół.
Smacznego!
* "30 minut w kuchni" - Jamie Oliver
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz