wtorek, 2 kwietnia 2013

Łosoś pieczony

Aż wstyd się przyznać, ale nie jestem za dużą fanką ryb :(.....Jedną z niewielu, które jem, jest łosoś. Ten sposób przyrządzania przekazała mi moja siostra. Robię go już długo, bo proste to danie i bardzo dobre...

Składniki

świeży filet z łososia
cytryna
masło
przyprawa do ryb 
folia spożywcza

Surówka z marchewki

marchew
jabłko
por
sól, pieprz, cukier
jogurt naturlany

Rybę myjemy, jeżeli trzeba, dzielimy na porcje, obsypujemy przyprawą  Cytrynę parzymy, kroimy w plasterki. Na foli wykładamy łososia, dalej kładziemy plasterek masła i cytrynę. Całość zawijamy w paczuszki, które pieczemy w piekarniku maksymalnie 20 min. Podajemy  z ryżem i surówką z selera (przepis jest tutaj) lub marchewki (marchew i jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach,  por kroimy drobno, całość mieszamy doprawiając jogurtem i przyprawami).

Smacznego!




Łososie do boju!

2 komentarze:

  1. Chyba jestem w podobnej sytuacji co Ty. Jak już decyduję się na rybę to właśnie wybór pada na łososia :)
    Pozdrawiam i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze czasami zjem tuńczyka ...

    OdpowiedzUsuń