Jestem fanką łaczenia słodkiego, kwaśnego,
owoców z mięsem, ostrego i łagodnego....Indyk z liczi będzie dobrym pomysłem na
rozgrzewający obiad po niedzielnym spacerze, bądź po powrocie po pracy, robi
się błyskawicznie....do dzieła
Składniki
400 g filetów z indyka
1 czerwona papryka
pęczek dymki
pęczek bazylii (może być 1 łyżeczka
suszonej)
400 ml mleka kokosowego
1 łyżka czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
4 porcje – ok. 290 kcal.
Mięso myjemy, kroimy w paski, tak samo
paprykę. Dymka: części zielone kroimy w kawałki 5 cm. Bazylię myjemy, dzielimy
na pół. część kroimy drobno, pozostałą odkładamy do dekoracji. W woku (może być
zwykła patelnia), zagotowujemy mleko kokosowe, dodajemy mięso, pastę curry.
Gotujemy ok. 1 min. mieszamy. Do sosu wrzucamy paprykę i szczypior. Gotujemy 3
min, po tym czasie doprawiamy posiekaną bazylią, cukrem i sosem sojowym.
Podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz