wtorek, 6 stycznia 2015

Zdrowa szarlotka

Nowy rok to czas, kiedy myślimy o zmianach, planujemy, że od dziś nie jemy słodyczy, odchudzamy się lub rzucamy palenie....Moc sprawcza postanowień rozpływa się z się chwilą po wypowiedzeniu lub wypiciu lampki szampana ...zazwyczaj!...Dlatego u mnie, w tym roku, żadnych postanowień! ...najlepiej zacząć zmiany powolutku i to w środku miesiąca, niech to będzie np. 19 stycznia...trzymam kciuki za tych co postanowili i działają! Przy tej okazji wrzucam przepis na ulubione ciasto - szarlotkę...Niech postanowienia noworoczne będą miały słodki smak ...:-) Recepturę podaję w dwóch wersjach: "tardycyjna", szczególnie polecana matkom karmiącym :-), druga zaś, to zmodyfikowana przez zemnie, "odchudzona" wersja pierwszej...;-)


Szarlotka "tradycyjna"

2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru (uważam, że połowa wystarczy)
2 szklanki kaszy manny 
4  łyżeczki proszku do pieczenia 
1 kostka masła (200g)
2 kg jabłek 
2 -3 łyżeczki cynamonu (ilość wg uznania) 

Suche składniki na cisto mieszamy. Dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy, rozdrabniamy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy cynamonem. Dzielimy na dwie porcje. Tortownicę (o średnicy 26), smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Do tak przygotowanej blachy wsypujemy kolejno: część suchych składników, jabłka, suche składniki, jabłka i suche składniki. Na wierzch ścieramy kostkę masła. Pieczemy ok. 1,5h w 160, 170 st. Możemy podawać na ciepło z kulka lodów waniliowych. 

Szarlotka fit 

1 szklanka mielonych płatków owsianych
3/4 szklanki mielonej kaszy jaglanej 
1/4szklanka mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Ok. 0,5szklanki brązowego cukru, proponuję, dosypać tylko połowę z tego
100 g oleju kokosowego 
1 kg jabłek plus cynamon - ilość wg uznania 

Tak samo jak poprzednio: mieszamy suche składniki. Starte jabłka łączymy z cynamonem.  Do tortownicy (średnica 24 lub 20) wysmarowanej olejem kokosowym i wysypanej mielonymi płatkami, wykładamy porcję suchych składników, na to jabłka, suche składniki, jabłka i suche składniki. Na wierzch rozdzielamy oleje kokosowy. Całość zapiekamy ok. 1,5h w 160, 170 st z termoobiegiem. Ta wersja szarlotki to idealna  opcja drugiego śniadania lub podwieczorku podana z jogurtem naturalnym. 

Smacznego!







Niskokaloryczny styczeń Niskokaloryczny styczeń

3 komentarze: