niedziela, 18 stycznia 2015

Kulki ryżowe z imbirem

Ryż inaczej...faszerowany imbirem... pyszne, a tak proste...moje wyszły kule a nie kulki...następne będą idealne...mogą być samodzielnym daniem lub jako dodatek....Brak bambusowego koszyka do gotowania na parze nie był żadną przeszkodą...ugotowałam  na zwykłym sitku...

Składniki

200 g ryżu basmati
100 g świeżego imbiru
pęczek kolendry
4 szalotki
2 łyżki oleju roślinnego 
2 łyżki siekanego imbiru kandyzownego 
6 łyżek sosu słodko-kwaśnego (do kupienia w każdym markecie)

Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Studzimy. Obrany imbir kroimy w plasterki. Pół pęczka kolendry drobno siekamy. Obieramy trzy szalotki, które drobno kroimy i smażymy na gorącym oleju. Wyjmujemy z tłuszczu, odstawiamy na bok. Nadzienie mieszamy: pokrojony imbir, kolendrę, oraz imbir kandyzowany. Koszyk lub sitko wykładamy liśćmi kolendry i imbirem. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki z ugotowanego ryżu. Do każdej wciskamy odrobinę farszu i ponownie formujemy kulki, które układamy na sitku. Pozostałą szalotkę kroimy w krążki, układamy na każdej kulce. W garnku gotujemy wodę, nakładamy sitko z kulkami. Gotujemy na prze ok. 15 min. Przed podaniem kulki skrapiamy sosem słodko kwaśmy. Pozostałą cześć  sosu podajemy jako dip. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz