niedziela, 15 marca 2015

Ekspresowa chałka orzechowa

Wróciłam! W tym roku luty, to okres zmian...lubię zmiany, choć pochłaniają dużo czasu i energii, stąd długa przerwa w pisaniu...nadrabiam zaległości…Powrót uczczę przepisem na chałkę, nie drożdżową a z ciasta serowego...lekka, pyszna, o smaku marcepana i orzechów...efektowna a prosta i ekspresowa ...polecam 

Składniki

Ciasto

150 g chudego białego sera 
75g cukru 
1 jajko
szczypta soli
6 łyżek oleju 
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Ser, cukier, jajko, olej i sól ucieramy na jednolitą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy po połowę do masy serowej. Formujemy kulę ciasta, tak aby odchodziła od ręki, nie kleiła się. Gdy jest zbyt klejące ciasto podsypujemy je mąką, ale nie za dużo. Odstawiamy na 10 min pod ściereczką. 

Nadzienie 

100 g orzechów laskowych 
200 g masy marcepanowej
50 g masła
50 g cukru 
1 żółtko 

Orzechy siekamy. Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę. 

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąka blacie, na prostokąt o wymiarach ok. 40x35 cm. Smarujemy nadzieniem pozostawiając wolne brzegi. Ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku. Przekrawamy na pół. Obie części zaplatamy w warkocz przecięciem do góry, mocno zaciskając końce. 

Pieczemy ok. 30 min w 180 s z termoobiegiem, następnie ok. 10 min w opcji od dołu. Studzimy na kartce. 

Lekko przestudzone ciasto polewamy lukrem ( cukier + sok z cytryny).

Smacznego! 




4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję..jest pyszna ppotwierdzone!

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. zapewniam, rewelacja, jadłąm osobiście

    OdpowiedzUsuń