wtorek, 9 grudnia 2014

Sałatka z rukolą i granatem

Pamiętacie Ulicę Sezamkową? Każdy odcinek sponsorowała inna literka ..idąc tym tropem, sponsorem grudnia zdecydowanie jest kolor czerwony i zielony...dlatego tez proponuję przepyszną, inspirowaną kolorami grudnia, lekką sałatkę z rukoli i granatu...
Jak obierać granaty pokaże YouTube...choć ja przekrawam na pół i pukam łyżką w skórkę, a ziarenka same wypadają do miski. .....


Składniki

Rukola
2 granaty 
parmezan 
12 łyżek świeżego soku z pomarańczy 
4 łyżki oliwy z oliwek 
sól, ostra papryka 

Sałatę myjemy i osuszamy. Obieramy owoce granatu (technika dowalona). Sok z pomarańczy, oliwę, sól i paprykę dokładnie mieszamy. Na półmisek wykładamy sałatę, owoce, plastry parmezanu. Polewamy dresingiem chwilę przed podaniem.



fot. by Agnieszka O. 

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Piękna, a jaka smaczna!!! Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja często robię podobną, dodaję kurczaka i gruszkę :) Też bardzo dobrze, że soba pasuje takie połączenie.

    OdpowiedzUsuń