niedziela, 14 grudnia 2014

Włoska sałatka paprykowa

Czy macie dylemat co zabrać do lunch boxa? znalazłam pomysł: sałatka z pieczonych warzyw...smaczna i zdrowa...komu? komu? :-)

Składniki

2 czerwone papryki
2 żółte papryki 
1 cebula
2 cukinie
2 ząbki czosnku 
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego 
50 g filecików anchois 
20 g czarnych oliwek 
sól i pieprz 

Paprykę filetujemy, kroimy na pół. Pieczemy w piekarniku lub grillujemy, aż skórka będzie czarna. Paprykę przekładamy do foliowej torebki, szczelnie zamykamy i odstawiamy do studzenia. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w duże kawałki.  Obrana cebulę kroimy w ćwiartki, dusimy na oliwie ok 10 min, następnie dodajemy, pokrojoną w plasterki, cukinię, gdy zmięknie dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, oraz paprykę. Dusimy ok 10 min. Do sałatki dodajemy ocet oraz fileciki.  Dusimy jeszcze ok 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz