niedziela, 3 sierpnia 2014

Tarta z marcepanem i morelami


Letnie owoce bardzo dobrze komponują się na kruchym cieście, podane z gałka lodów waniliowych...idealny zestaw na letni wieczór...zamiast moreli można wykorzystać inne owoce np. śliwki lub jabłka...Przepis, z lekkimi modyfikacjami, pochodzi z książki Elizy Mórawskiej White Plate Słodkie.


Składniki



Ciasto



100 g zimnego, pokrojonego w kosteczkę, masła 

100 g cukru

200 g mąki (pół na pół krupczatka i pełnoziarnista, może być zwykła pszenna)

2 duże żółtka



Wszystkie składniki zagniatamy. 3/4 ciasta wylepiamy formę do tarty. Odstawiamy na 10 min do zamrażarki. Pozostałe ciasto zawijamy w folię, umieszczamy w  lodówce. Foremkę z ciastem podpiekamy ok 10 -15 min w 180st termoobieg. 



Nadzienie



800 g moreli

100g marcepanu





Marcepan trzemy na tarce na podpieczony spód, na wierz wykładamy wypsetkowane, umyte morele (nacięciem do góry). resztę ciasta kruszymy/ścieramy na owoce. Całość zapiekamy ok. 30 min w 180 st. termoobieg. 



Smacznego!




1 komentarz: