Letnie owoce
bardzo dobrze komponują się na kruchym cieście, podane z gałka lodów
waniliowych...idealny zestaw na letni wieczór...zamiast moreli można
wykorzystać inne owoce np. śliwki lub jabłka...Przepis, z lekkimi modyfikacjami,
pochodzi z książki Elizy Mórawskiej White Plate Słodkie.
Składniki
Ciasto
100 g zimnego,
pokrojonego w kosteczkę, masła
100 g cukru
200 g mąki (pół na
pół krupczatka i pełnoziarnista, może być zwykła pszenna)
2 duże żółtka
Wszystkie składniki
zagniatamy. 3/4 ciasta wylepiamy formę do tarty. Odstawiamy na 10 min do
zamrażarki. Pozostałe ciasto zawijamy w folię, umieszczamy w lodówce.
Foremkę z ciastem podpiekamy ok 10 -15 min w 180st termoobieg.
Nadzienie
800 g moreli
100g marcepanu
Marcepan trzemy na
tarce na podpieczony spód, na wierz wykładamy wypsetkowane, umyte morele
(nacięciem do góry). resztę ciasta kruszymy/ścieramy na owoce. Całość zapiekamy
ok. 30 min w 180 st. termoobieg.
Smacznego!
Proste, a jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuń