niedziela, 3 sierpnia 2014

Bezy truskawkowe z lodami


Bezy - trudna to miłość ....beza idealna jest chrupka i złota na zewnątrz, środek musi być wilgotny i lekko ciągnący...już raz sięgałam po przepis Billa, który znajdziecie tutaj, dziś przedstawiam pomysł na beziki truskawkowe, które podajemy z lodami....



Składniki*



250 g truskawek (mogą być inne owoce np jeżyny, jagody)

250 g cukru pudru

4 białka średniej wielkości 

szczypta soli



Piekarnik rozgrzewamy do 120 st. Blaszkę wykładamy pergaminem. 4-5 truskawek rozgniatamy z  łyżeczką cukru. Białka razem z solą ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Do piany dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy. Na blaszkę wykładamy 8-10 kopczyków. Bezy suszymy w 135 st przez 75 min. Po ostudzeniu podajemy pokruszone z lodami i owocami. 



Smacznego! 

* "Nakarm Mnie" Bill Granger 




1 komentarz:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń