wtorek, 29 lipca 2014

Pizza ekspresowa


O moim uwielbieniu dla książek świadczą liczne wpisy, zdjęcia i inspiracje...kupuję, wycinam z gazet, dostaję w prezencie...księgarnie, poczekalnie, antykwariaty, zakurzone, zapomniane biblioteczki dalszych i bliższych znajomych...każde miejsce jest dobre by znaleźć przepis ....gdybym miała czas i pieniądze, to bym wszystkie je wypróbowała....dzisiejszy przepis pochodzi z ogromnego pudła, gdzie gromadzę "wycinanki"/"wyrywanki", czyli przepisy z gazet...najlepsze ma Claudia... prezentowany przepis na pizze pochodzi z tej gazety...

ciasto, bo ono jest tu królową, może być bazą dla różnych dodatków: pomidorów, szynki, salami, sera itp....kto co lubi...

kto wypróbuje ten pokocha...



Ciasto  (na 4 porcje)

10 g drożdży

250 g mąki 

100 ml maślanki

2łyżki oliwy



nadzienie 



4 cebule czerwone

100 g wędzonego boczku

150 g mozarelli

200 sera lazur 

50 g masła

sól , pieprz 



Drożdże mieszamy z 4 łyżkami ciepłej wody. Łączymy z mąką, maślanką i 1/2 łyżeczką soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. W czasie wyrabiania można podsypać mąką do czasu, gdy ciasto odchodzi i się nie klei. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę z pergaminem. Obkładamy nadzieniem: cebulą, boczkiem, i serami. Na koniec rozkładamy miejscami kawałkami masła oraz oprószamy solą i pieprzem. Zapiekamy ok. 10-15 min w 200 st. lub do momentu, gdy ciasto się zarumieni a ser rozpuści.



Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wszystkie składniki, które lubię, pycha, polecam również pizze razową wg Okrasy, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń