Zrobione
samodzielnie to jest coś! smakuje wybornie, wiemy, że nie ma żadnych
"specjalnych" dodatków zaczynających się od E....czasami
niczego, prócz chęci nie trzeba by uraczyć się np. domowym twarożkiem....czary
dzieją się same....Pomysł pochodzi z książki znanej blogerki, pisarki,
kucharki i prezenterki Rachel Khoo, polecam jej stronę , i książki...do
wyrobu twarożku potrzebne jest mleko niepasteryzowane i nie UHT. Moje kupiłam w
mlekomacie, mapę mlekomatów można zleźć na stronie .
Składniki
2 l mleka
organicznego
120 g jogurtu
probiotycznego lub z żywymi kulturami bakterii, naturalnego
6 łyżek cytryny
2, 3 łyżki śmietanki
sól
Mleko przelewamy
do garnka, nastawiamy na średni ogień, podgrzewamy ok. 20 min, aż przy ściance
pojawią się małe bąbelki. Odstawiamy na kilka minut, aby mleko przestygło.
Następnie dodajemy jogurt i sok z cytryny, mieszamy, odstawiamy na 10 min, po
tym czasie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy twaróg oddzieli się od serwatki
zestawimy z ognia. Durszlak wykładamy gazą. Odcedzamy twaróg. Zawiązujemy rogi,
odciskami serwatkę. Ser zawieszamy na drewnianej łyżce nad miską, tak, aby nie
dotykał ścianek. Wstawiamy do lodówki na min 0,5h, najlepiej na całą noc. Ser
jest zwarty, można go kroić w plastry. Zrobiłam wersje grani, rozdrabniając go
z kilkom łyżkami śmietanki ze szczyptą soli. Podaję na słodko: na toście
z owocami i syropem klonowym bądź miodem lub na słono ze szczypiorkiem,
rzodkiewką i pomidorami.
Smacznego!
Wypasione kanapki
OdpowiedzUsuń