sobota, 9 listopada 2013

Odświętne ciasto z gruszkami


Ja, Poznanianka, powinnam dziś zamieścić przepis na rogale św. Marcina, te jednak kupuję w ulubionej cukierni "Słodki kącik" - polecam gorąco :), A, że chodzę "pod prąd" proponuję dziś przepis, znaleziony tutaj...., na ciasto z gruszkami,  ciasto, w moim odczuciu, "odświętne", a że w ten długi weekend mam wielu gości, więc serwuję je z przyjemnością wraz z rogalami rzecz jasna!



SKŁADNIKI:



BISZKOPT ORZECHOWY

120g orzechów włoskich zmielonych na mąkę
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia


     

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Oraz żółtka, ubijamy dalej. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem, oraz dodajemy orzechy. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy  do prostokątnej blachy (wymiary ok. 40x28cm wg autorki) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-40 min w 160st - termoobieg (do suchego patyczka)



OWOCE:

6 sporych twardych gruszek
5 łyżek cukru
sok z 1/2 cytryny




Gruszki umyte i obrane, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Owoce wkładamy do garnka wraz z sokiem z cytryny, cukrem. Całość zalewamy wodą tak, aby pokryła gruszki. Gotujemy kilkanaście minut - czas gotowania jest zależny od twardości owoców. Gruszki gotujemy, tak aby swobodnie można było wbić w nie widelec, ale aby nie były całkiem miękkie. Ugotowane odsączamy i pozostawiamy do wystygnięcia 



MASA KAJMAKOWA I

240g kajmaku
100g masła




Kajmak  wraz z masłem podgrzewamy i  mieszamy aż masło się rozpuści. Jeżeli w kajmaku są grudki najlepiej masę potraktować malakserem.



MASA KAJMAKOWA II

220g kajmaku
6 łyżek mleka
900ml śmietany kremówki
8 łyżeczek żelatyny




Kajmak wraz z mlekiem  podgrzewamy, mieszając, aż lekko się rozpuści. Ucieramy malakserem, aż masa będzie gładka i  odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody w temperaturze pokojowej i pozostawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy  na małym ogniu lub w kąpieli wodnej ciągle mieszając i nie dopuszczając do zagotowania. Do żelatyny dodajemy przestudzony kajmak. Mieszankę wlewamy do śmietany. Mieszamy/miksujemy, aż masa będzie jednolita. 



Posypka

100g gorzkiej lub deserowej czekolady startej na tarce o małych oczkach


Na przestudzony spód orzechowy wykładam kajmak z masłem, na nim  połówki gruszek, które pokrywamy kajmakową bitą śmietaną i  posypujemy startą czekoladą.
Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Pyszne musiało być :) Zdecydowanie, wygląda bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń