wtorek, 4 czerwca 2013

Placek z truskawkami


Pod tak banalnym tytułem znalazłam przepis na bardzo dobre ciasto. Receptura na cudo z truskawkami pochodzi z książki o wypiekach domowych z 1957r*. Opakowanie (okładka) może nie jest zachęcające, bez kolorowych zdjęć, lśniącego papieru,  za to treść jest bardzo smakowita, apetyczna i pachnąca...wystarczy kilka składników, trochę pracy i oto puszysta pianka z owocami, na dobrym, kruchym spodzie jest potwierdzeniem, że „nie szata zdobi …książkę”




Składniki:


200 g mąki
200 g cukru pudru (dałam 100 g zwykłego do ciasta i 100 g pudru do białek)
3/4 szklanki masła (wg mnie 50g)
4 jaja
2 szklanki truskawek (mogą być maliny lub poziomki)

Z mąki, masła, żółtek i 100 g cukru zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2-3cm. Wykładamy formę, (u mnie formy do tarty) Pieczemy na złoty kolor (180st, 30 min). Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone truskawki. Całość wykładamy na upieczony placek. Wstawiamy do gorącego pieca, wg przepisu na 10-15 min, u mnie najpierw 15 min 180st, potem 20 min w 100st. Cytując autora: krajamy na zimno.

Smacznego!




* "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" - Jan Czernikowski, Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i spożywczego. Warszawa 1957

6 komentarzy:

  1. O matko, robię! Julia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Julia czekam na informacje jak wyszło, mam już dwie wiadomości, że było pieczone i jest super :)

      Usuń
  2. świetne, na pewno je zrobię :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne ciacho! A taka książka to skarb :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję...mam jeszcze kilka innych...uwielbiam je :)

      Usuń