środa, 26 czerwca 2013

Zielone tagliatelle


Kto nie lubi makaronu? no kto?  :) a to danie, nie dość, że pyszne, to jest do przygotowania w okamgnieniu :)

Składniki:

cebula
2 ząbki czosnku 
olej orzechowy (może być zwykły )
250g pieczarek
250g świeżego szpinaku
200g serka topionego (ziołowy, śmietankowy, paprykowy)
2 łyżki serka mascarpone lub śmietany
sól, pieprz

makaron tagliatelle
posiekane orzechy nerkowca (w wersji de luxe orzeszki pinii lub pistacje)
parmezan i bazylia

Czosnek kroimy w plasterki. Cebulę i pieczarki kroimy w piórka. Czosnek wrzucamy na olej i podsmażamy ok. minutę, dodajemy cebulę . Następnie wrzucamy pieczarki, które dusimy ok. 5 min. Po tym czasie wrzucamy szpinak, a po ok. 3 min, serki. Całość doprawiamy sola i pieprzem. Ugotowany makaron dodajemy do sosu. Układamy na talerzach, posypując orzechami, serem i bazylią. 

Smacznego! 


2 komentarze: