niedziela, 25 listopada 2012

Cytrynowe filety z kurczaka


Uwielbiam połączenie mięsa z owocami, miodem....ten przepis jest idealny, znaleziony w Claudii...

Składniki:

cytryna
4 filety z kurczaka (mogą być z indyka)
80 g suszonych moreli
80g suszonych śliwek 
2 łyżki masła 
1 łyżka oleju 
szczypta mielonej kolendry (ja dodaję świeżo utłuczoną w moździerzu) 
kieliszek brandy (opcjonalnie)
3 łyżki miodu
sól, pieprz )najlepiej biały lub cytrynowy)

Cytrynę sparzyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Mięso lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem, marynujemy ok. 30 min w soku z cytryny (jak nie mamy czasu można skrócić do 10 min). W tym czasie moczymy owoce w wodzie (do przyspieszenia procesu, stosuję ciepłą wodę). 
Filety smażymy na oleju i maśle, dodajemy skórkę cytrynową, kolendrę, dodajemy owoce i dusimy ok. 10 min pod przykryciem. Następnie dodajemy alkohol, odrobinę wody z owoców (ok. 2 łyżki), miód, dusimy kolejne 10 min. 
Podajemy z ryżem i zieloną sałatą.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz