Szarlotka ta jest bardzo prosta i pyszna, choć pierwsze jej
wykonanie (lata temu:)...nie znalazło uznania...:)...
Najlepiej smakuje
na ciepło z lodami waniliowymi:
Ciasto:
0,5 kostki masła
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki
cukru
4 żółtka
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
cukier waniliowy
lub łyżeczka esencji waniliowej (ja używam tej drugiej)
Piana:
białka
0.5 szklanki
cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie*:
3 lub 4 jabłka
łyżka brązowego
cukru
łyżka
cynamonu
Zagniatamy ciasto z w/w składników, dzielimy na dwie części i
odstawiamy na 20/30 min do lodówki. Przygotowujemy
tortownicę (ja mam o średnicy 24). Wykładamy pierwszą część ciasta.
Pieczemy ok. 10 min w 180 st. Jabłka obieramy i kroimy, dodajemy cukier, cynamon,
wykładamy na podpieczony spód. Wylewamy ubite białko z cukrem, na
koniec ścieramy drugą część ciasta, na tarce z grubymi oczkami. Pieczemy
ok. 30 min w 180st.
SMACZNEGO!
* do nadzienia można użyć innych owoców (np. wiśni) lub jabłek ze
słoika (ja robię je samodzielnie: jabłka plus cukier brązowy plus cynamon,
smażę do częściowego rozpadu owoców, potem wkładam do słoików i pasteryzuję. Są
pyszne jako dodatek do naleśników oraz ciast)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz