sobota, 10 października 2015

Zupa krem z pieczonych warzyw

Wróciłam! ...z petarda przepisem...oczywiście prostym i ekspresowym, jak to u mnie (choć nie wszyscy podzielają moje zdanie…na temat prostoty i szybkości serwowanych na tym blogu dań) ...Pomysł i idea pochodzi od Tomka Jakubiaka...tak Tego Jakubiaka ...szefa kuchni, autora programów i książek kulinarnych. Miałam przyjemność, uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, z cyklu "Kuchnia w drodze", gdzie prowadzącym był Tomek. Cóż to za Człowiek! Pasjonat, gawędziarz, otwarty na ludzi. Gotowaliśmy min Gazpacho z pieczonych warzyw…gazpacho to  chłodnik...ale polska jesień to nie czas na zimne zupy, to czas na rozgrzewające polewki,  więc gazpacho Tomka, podaję, jako gorący krem z pieczonych warzyw….






Składniki (ilość zależy od  ilości biesiadników, u mnie na 4 porcje)

2 czerwone papryki
1 cebula 
1 papryczka chili 
6 pomidorów malinowych, dojrzałych
1 główka czosnku 
1 bakłażan 
pół suchej bułki
sól
pieprz
ocet balsamiczny
ocet winny
białe wino wytrawne 
cytryna 
3 łyżki słonecznika 
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki 
pęczek pietruszki 
oliwa (może być smakowa, np. cytrynowa)

Warzywa myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w plastry. Obraną cebulę kroimy w ćwiartki. Pomidory i czosnek dzielimy na pół. Bakłażan kroimy w plastry. Wszystkie warzywa wykładamy na blachę lub dwie,  tak, aby leżały na  jednej płaszczyźnie. Warzywa  doprawiamy: solą, pieprzem. Skrapiamy octem balsamicznym (ok. 3 łyżek), oraz olejem. Mieszamy, najlepiej rękoma, rozkładamy równomiernie. Warzywa pieczemy ok. 30 min w 200 st. Słonecznik prażymy na suchej patelni, gdy zacznie nabierać złotego koloru, posypujemy paprykami, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Pietruszkę siekamy. 
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, wraz z sokami pozostałymi na blaszce. Dodajemy łyżkę octu winnego, sok z jednej cytryny, bułkę. Całość blendujemy na gładką masę. Do zupy wlewamy wino, ok. 1 kieliszka, ale to zależy od gęstości zupy. Doprawiamy solą  i pieprzem. Podjemy posypane słonecznikiem, pietruszką i polane oliwą, jako dodatek mogą wystąpić grzanki z serem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz