Wróciłam! ...z petarda przepisem...oczywiście prostym i
ekspresowym, jak to u mnie (choć nie wszyscy podzielają moje zdanie…na temat
prostoty i szybkości serwowanych na tym blogu dań) ...Pomysł i idea pochodzi od
Tomka Jakubiaka...tak Tego Jakubiaka ...szefa kuchni, autora programów i
książek kulinarnych. Miałam przyjemność, uczestniczyć w warsztatach kulinarnych,
z cyklu "Kuchnia w drodze", gdzie prowadzącym był Tomek. Cóż to za Człowiek!
Pasjonat, gawędziarz, otwarty na ludzi. Gotowaliśmy min Gazpacho z pieczonych
warzyw…gazpacho to chłodnik...ale polska
jesień to nie czas na zimne zupy, to czas na rozgrzewające polewki, więc gazpacho Tomka, podaję, jako gorący krem z
pieczonych warzyw….
Składniki (ilość zależy od ilości biesiadników,
u mnie na 4 porcje)
2 czerwone papryki
1 cebula
1 papryczka chili
6 pomidorów malinowych, dojrzałych
1 główka czosnku
1 bakłażan
pół suchej bułki
sól
pieprz
ocet balsamiczny
ocet winny
białe wino wytrawne
cytryna
3 łyżki słonecznika
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
pęczek pietruszki
oliwa (może być smakowa, np. cytrynowa)
Warzywa myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w
plastry. Obraną cebulę kroimy w ćwiartki. Pomidory i czosnek dzielimy na pół.
Bakłażan kroimy w plastry. Wszystkie warzywa wykładamy na blachę lub dwie,
tak, aby leżały na jednej płaszczyźnie. Warzywa doprawiamy:
solą, pieprzem. Skrapiamy octem balsamicznym (ok. 3 łyżek), oraz olejem.
Mieszamy, najlepiej rękoma, rozkładamy równomiernie. Warzywa pieczemy ok. 30
min w 200 st. Słonecznik prażymy na suchej patelni, gdy zacznie nabierać
złotego koloru, posypujemy paprykami, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Pietruszkę siekamy.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, wraz z sokami pozostałymi
na blaszce. Dodajemy łyżkę octu winnego, sok z jednej cytryny, bułkę. Całość
blendujemy na gładką masę. Do zupy wlewamy wino, ok. 1 kieliszka, ale to zależy
od gęstości zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podjemy posypane
słonecznikiem, pietruszką i polane oliwą, jako dodatek mogą wystąpić grzanki z
serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz