niedziela, 18 października 2015

Kruche rogaliki z dżemem

Rogaliki "chodziły" za mną juz kilka dni...ale nie drożdżowe, tylko takie malutkie, na jeden kęs, kruche...znalazłam kilka przepisów, jednak zachwycił mnie ten...
Pyszności ...

Składniki 

400g mąki pszennej 
250g masła zimnego, posiekanego
70g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki jogurtu greckiego 
białko + cukier do wykończenia
słoik gęstego dżemu - u mnie od Mamy – jabłkowo - aroniowy 
kawałki owoców (opcjonalnie) u mnie 1 brzoskwinia pokrojona w drobna kostkę

Lukier

łyżka soku z cytryny 
cukier puder (tyle, aż powstanie biały, gęsty lukier) 

Mąkę, cukier, sól i masło siekamy (najłatwiej nożem ze zdjęcia). Dodajemy jogurt oraz żółtka. Łączymy do uzyskania gładkiego ciasta. Całość dzielimy na 6 części. Każdą owijamy w folię, mrozimy w zamrażarce ok. 30-40 min. Ciasto wałkujemy na okrągły placek, podsypując mąką. Owal odcinamy, odrysowując koło od  talerza. Dzielimy koło na 8 trójkątów. Na brzegu każdego wykładamy dżem. Rolujemy. Wykładamy na blachę pokrytą pergaminem. Blachę wstawiamy na 1h do lodówki. Przed pieczeniem, każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Następnie pieczemy ok. 20 min w 180 st. na termoobiegu, aż będą złote. Rogaliki studzimy na kratce, jeszcze ciepłe lukrujemy. 

Smacznego!





1 komentarz: