Co przygotować na obiad? znacie to?...codziennie ten sam
problem...też tak mam…szukam inspiracji w książkach...ostatnio w lodówce miałam
schab, ale znowu schabowe?? nieeeeee.....znalazłam przepis na schab w czerwonym
winie w "Książce Kucharskiej. Polskie Przepisy"...Mój M był
zachwycony…polecam!
Składniki
(4-5 porcji)
500 g schabu (ja miałam już 5 gotowych kotletów)
500g pieczarek
szklanka czerwonego wina
3 duże łyżki śmietany lub serka śmietankowego
sól/pieprz
zioła prowansalskie
Schab kroimy w plastry. Każdy rozbijamy na grubość centymetra.
Gotowe kotlety lekko doprawiamy solą pieprzem z dwóch stron. Tak przygotowane
mięso smażymy z dwóch stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy
do nagrzanego ok. 100/150 st piekarnika. Na tej samej patelni dusimy obrane i
pokrojone w plasterki pieczarki, posypujemy je ziołami, solą i pieprzem. Gdy
zmiękną, a woda odparuje, dodajemy grzyby do mięsa. Na tą samą patelnię wlewamy
wino, zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i czkamy ok. 10 min, aż cześć
płynu odparuje. Na koniec dodajemy śmietanę lub serek (najpierw do śmietany dodajemy
łyżkę ciepłego sosu, mieszamy a następnie całość wlewamy na patelnię, ciągle
mieszając). Sosu juz nie gotujemy, ewentualnie doprawiamy. Na koniec dodajemy
do mięsa i pieczarek. Trzymamy ok. 10 min w gorącym piekarniku. Podajemy z
sałatą i makaronem lub kaszą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz