Wielkanoc za kilka dni...czas na pieczenie
i marynowanie start!... W magazynie „Kuchnia” znalazłam przepis na pasztet
drobiowy z wiśniami...po pierwsze chudszy niż tradycyjny, po drugie lubię
połączenia mięsa i owoców...udał się...delikatny, smaczny...polecam…poniżej
lekko zmodyfikowany przepis …
Składniki
600 g piersi kurczaka
100 g wątróbki drobiowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek i gałka
muszkatołowa do smaku
2 1/2 łyżki bulki tartej (lub czerstwa
bułka)
pół kieliszka białego wina
150 g mrożonych wiśni
Piersi z kurczaka dzielimy na mniejsze
kawałki, obsmażamy na rozgrzanej patelni, aż się zarumieni, dodajemy wątróbkę,
posikaną cebulę i czosnek. Smażymy kilka chwil. Całość przekładamy do miski, do
ostudzenia. Na patelnie wlewamy białe wino, chwilę gotujemy, tak aby cały smak
pozostały na dnie, połączył się z winem. Płynem zalewamy bułkę tartą. Mięso mielimy,
dodajemy jajka, bułkę namoczoną. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałka
muszkatołową. Na koniec do dobrze wyrobionej masy wyrzucamy mrożone wiśnie. Mieszamy.
Foremkę keksową lub (tak ja u mnie) sylikonową foremkę na 9 małych pasztetów, wypełniamy
masą. Pieczemy 50 min w 170 st. Podajemy z żurawiną, chrzanem bądź
ćwikłą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz