środa, 1 kwietnia 2015

Pasztet drobiowy z wiśniami

Wielkanoc za kilka dni...czas na pieczenie i marynowanie start!... W magazynie „Kuchnia” znalazłam przepis na pasztet drobiowy z wiśniami...po pierwsze chudszy niż tradycyjny, po drugie lubię połączenia mięsa i owoców...udał się...delikatny, smaczny...polecam…poniżej lekko zmodyfikowany przepis …

Składniki

600 g piersi kurczaka 
100 g wątróbki drobiowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek i gałka muszkatołowa do smaku
2 1/2 łyżki bulki tartej (lub czerstwa bułka) 
pół kieliszka białego wina
150 g mrożonych wiśni 

Piersi z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obsmażamy na rozgrzanej patelni, aż się zarumieni, dodajemy wątróbkę, posikaną cebulę i czosnek. Smażymy kilka chwil. Całość przekładamy do miski, do ostudzenia. Na patelnie wlewamy białe wino, chwilę gotujemy, tak aby cały smak pozostały na dnie, połączył się z winem. Płynem zalewamy bułkę tartą. Mięso mielimy, dodajemy jajka, bułkę namoczoną. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałka muszkatołową. Na koniec do dobrze wyrobionej masy wyrzucamy mrożone wiśnie. Mieszamy. Foremkę keksową lub (tak ja u mnie) sylikonową foremkę na 9 małych pasztetów, wypełniamy masą. Pieczemy 50 min w 170 st. Podajemy z żurawiną, chrzanem bądź ćwikłą. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz