niedziela, 14 września 2014

Gulasz z suszonymi śliwkami i jabłkami


Po wakacjach czas wrócić do korzeni....zamarzył mi się polski obiad… Siostra obdarowała mnie nową "Kuchnią Polską", z której wybrałam gulasz, pięknie, przez autorkę - Hannę Szymanderską - nazwany:  ragout....nie dość, że pyszny to w dodatku, prawie sam się robi ;-).....polecam! 



Składniki

(na 4 porcje) 



250 g łopatki wieprzowej bez kości

250 g wołowiny

250 g cebuli

250 g suszonych śliwek 

250 g jabłek 

szklanka cydru 

szklanka bulionu

pół szklanki śmietany 

sól, pieprz, cukier 



Śliwki zalewamy i moczymy, w przegotowanej, letniej wodzie. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, (chyba, że jesteś szczęśliwym posiadaczem garnka do gotowania na kuchence i zapiekania w jednym....szukam takiego na indukcję...), na tej samej patelni, smażymy cebulę. Dodajemy do mięsa razem ze śliwkami (wraz z wodą, w której się moczyły). Na patelnię wylewamy szklankę cydru, tak, aby cały smak ze smażenia "odkleić" od dna (to deglasowanie). Płynem zalewamy mięso. Przykryte naczynie wstawiamy do nagrzanego (200 st) piekarnika na 1h. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone  w kostkę jabłka. Podgrzewamy ok. 15 min. na koniec doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz śmietaną. Podajemy z ziemniakami, kluskami, ryżem lub kaszą oraz surówkami. 



Smacznego! 




Jabłka wolności

1 komentarz: