czwartek, 14 marca 2013

Gofry

Gofry kojarzą mi się z wakacjami nad Bałtykiem. Wieczornym spacerem plażą, zachodami słońca ... Więc ("nie zaczynaj zdania od więc"...komu nie mówiła tak polonistka? :))...to inaczej, Skoro zima trwa, a wszyscy tęsknią za wiosną i latem, no i w środku tygodnia, też można zjeść leniwe śniadanie ...proponuję letnie i pachnące gofry ...podana poniżej porcja starczy na kilkanaście porcji...




Składniki:

1/2 l mleka
100 g masła
2 jajka
300 g mąki
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
15 g proszku do pieczenia

Dodatki:

dżem
cukier puder
owoce
bita śmietana
serek mascarpone
syrop klonowy i co tam sobie kto wymarzy :)

Masło topimy, pozostawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę, na koniec dodajemy masło. Smażymy/pieczemy gofry. Najlepsze są ciepłe.

Smacznego!







1 komentarz: