poniedziałek, 25 marca 2013

Rogale z ciasta topionego


Rogale drożdżowe "chodziły" za mną od dawna. Ale jakoś brakowało mi czasu...no i siły :)...w zeszłym tygodniu zrobiłam sobie prezent i zakupiłam "multi robota", co to uciera, ubija, sieka, wyciska i mieli :) ...dla takiego cudeńka najlepszy test to ciasto drożdżowe... a żeby nie było mało do testowania, to jeszcze nowo zdobyty przepis się znalazł... wynik testu: sprzęt 10/10, rogale 10/10 :)

Składniki 

3 szklanki mąki
3 jajka (2 całe, 1 żółtko, białko wykorzystujemy do smarowania rogali)
4 łyżki cukru
4/5 kostki margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany
100 g drożdży 
opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej
dżem do nadzienia (najlepiej domowy, u mnie: aroniowo-śliwkowy od Mamy i powidła śliwkowe od Teścia)

Drożdże rozrabiamy w śmietanie. Do masy dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w czystą ściereczkę. Tak przygotowany pakunek topimy w zimnej wodzie i odstawiamy do wypłynięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na części, wałkujemy na placki, kroimy w trójkąty, wykładamy dżemem i zwijamy. Tak przygotowane rogale układamy na blaszce. Każdy smarujemy rozmąconym białkiem. Pieczemy ok. 20 min w 180 st. na termoobiegu. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub zimne lukrujemy. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz