czwartek, 14 marca 2013

Kurczak w porach

Kurczak w porach, to proste, dobre (ma wielu fanów wśród rodziny i przyjaciół)  danie obiadowe. Ze względu na prostotę i szybkość lubię je przyrządzać, gdy mam liczna grupę na obiedzie.

Składniki:

pierś z kurczaka (ilość wg uznania i jedzących:)
por (część biała) 
śmietanka 30%
łyżka serka mascarpone (opcjonalnie)
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny 
masło
 
Pory dokładnie myjemy, kroimy w piórka. Dusimy na maśle, ze szczyptą cukru, aż zmiękną. Do warzyw dodajemy śmietankę oraz serek. Gotujemy ok. 10 min na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny (nie za dużo). Pierś z kurczaka myjemy, porcjujemy na małe kotleciki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni. Podaję go na dwa sposoby: kurczaka łączymy z sosem w  garnku lub mięso wykładamy na półmisek i polewamy sosem. Najlepiej smakuje z ryżem i sałatą z winegretem. 

Smacznego!


PS: danie może nie jest fotogeniczne...ale warte grzechu :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz