wtorek, 12 lutego 2013

Falafel, humus - ciecierzyca rządzi :)


Jestem fanką czytania i książek, zwłaszcza książek kucharskich. Ostatnio zakupiłam 3 nowe pozycje. Jedna, z nich, zawiera przepisy z kuchni śródziemnomorskiej: "Meze - kuchnia śródziemnomorska" Anne Wilson. Wg autorki meze to .."więcej niż styl kulinarny - jest to jedyne w sowim rodzaju doświadczenie smakowania zapachów Grecji, Turcji i krajów Bliskiego Wschodu"…kraje te to dla mnie lato, za którym tak tęsknie…Z całej gamy przepisów wybrałam: falafel oraz humus. 

Falafel:

250 g ciecierzycy
4 młode cebule ze szczypiorkiem
2 rozgniecione ząbki czosnku
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki posiekanej mięty
1/2 kubka  posiekanej kolendry
1/4 łyżki przepieprz cayen
2 łyżeczki mielonego kimnu
2 łyżeczki mielonej kolendry 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia 

Ciecierzycę zalewamy dużą ilością zimnej wody. Moczymy przez noc. Wodę odlewamy, dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Całą masę dokładnie mielimy lub blendujemy, aż masa będzie kleista. Odstawiamy do lodówki na min 2h. Olej rozgrzewamy, z masy formujemy małe placuszki, które smażymy partiami  przez 3-4 min, aż się zarumienią. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z humusem. 

Humus

125g ciecierzycy 
oliwa z oliwek
1 cebula posiekana
1 1/2 łyżeczki mielonego kminu
szczypta pieprzu kajeńskiego 
2 łyżki soku z cytryny
3 rozgniecione ząbki czosnku 
sól i pieprz

Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Odcedzamy, wrzucamy do wrzątku. Gotujemy przez min 1h, aż do miękkości. Warzywa odcedzamy, dodajemy łyżkę oliwy, cebulę, kmin i pieprz cayen. Gotujemy na silnym ogniu ok. 1 min. Zdejmujemy z ognia dodajemy cytrynę, czosnek oraz 1/2 szklanki oliwy. Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdyby  sos był za gęsty dodajemy wody. 

Smacznego!  







Przepis bierze udział w akcji Warzywa Strączkowe - edycja zimowa



1 komentarz:

  1. bardzo fajny blog ale czcionka troszkę meczy przy czytaniu

    OdpowiedzUsuń