sobota, 31 sierpnia 2013

Racuchy z jabłkami


Karton z maślanką kuje w oczy w lodówce, czas przydatności się kończy...muszę  ją spożytkować natychmiast :) ...zrobię racuchy...na śniadanie, tak na słodko jak jedzą południowcy. Szukając przepisu, przeglądałam moją PIERWSZĄ książkę kucharską: "Kuchnia Polska", cudo od mojej Mamy. 



Składniki
500ml maślanki
300 g mąki
2 jajka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 starte jabłka 

Mąkę, jajka i maślankę mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz starte jabłka. Całość musi być gęsta jak śmietana. Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni powoli, aby puszyste wnętrze nie było surowe. Odkładamy na ogrzany talerz (stawiam talerz na garnku z parującą wodą:).

Do podania
jogurt
cukier puder
owoce (maliny, borówki, brzoskwinie itp)
dżem wiśniowy (najlepszy z własnej produkcji...u mnie od Mamy i Teścia - to mistrzowie przetworów)
syrop klonowy 

Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz