piątek, 19 kwietnia 2013

Orientalny łosoś


Nie dawno przyznałam się, że nie kocham ryb :), co nie oznacza, że jak już jem łososia to tylko w jednej postaci... Łosoś orientalny to pomysł z Jamiego*. (wiem, wiem, że na moim blogu jest wiele jego przepisów, ale jestem ogromną fanką tego Anglika i już :) ...Dania z tych książek robię na chybił trafił: podajemy nr strony lub przepisu i mamy pomysł na obiad...ostatnio wygrał ten ...

Uwaga!: jest to danie w ...30 min..,więc nie przerażamy się ilością składników...to tylko wygląda na skomplikowane działamy  ...:)

Składniki: 

Łosoś

2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
pół papryczki chili 
łyżka sosu sojowego 
2 limonki
4 filety z łososia
chińska przyprawa pięciu smaków (jest z knorra)

Imbir obrany, czosnek, cebulę, chili oraz sok z limonek z sosem sojowym blendujemy na rzadki sos, który wylewamy do brytfanki, dodajemy oliwę.  Do naczynia wkładamy łososia skórką do góry. Całość posypujemy przyprawą 5 smaków  i pieprzem. Pieczemy ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy posiekana kolendrą.

Sałatka

pęczek kolendry
400 g kiełków fasoli mung 
100g  orzechów nerkowca
płynny miód 
pół papryczki chili
małe, dojrzałe mango
sos sojowy
olej sezamowy 
limonka 

Liście kolendry obieramy i wrzucamy do miski jako bazę sałatki. Łodyżki siekamy  i dodajemy do reszty. Orzechy nerkowca kruszymy i prażymy na złoty kolor. (Jamie dodaje oliwę, ja prażę bez). Na koniec dodajemy miód. Chili siekamy, mango kroimy w kostkę, dodajemy do kolendry razem z fasolą i orzechami. Dressing: sos sojowy, olej sezamowy i sok z  limonki mieszamy. Sosem polewamy sałatkę. Przed podaniem całość łączymy mieszając.

Zupa 

4 dymki
chili
2 ząbki czosnku 
2 cm imbiru
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
3 łyżeczki maki kukurydzianej 
900 ml bulionu z kurczaka (ja rosół gotuję raz w miesiącu i mrożę...potem jest idealny jako dodatek do innych dań zamiast rosołu z kostki..., ps.: chwila prawdy: ja nie gotuję rosołu, najlepszy na świecie  gotuje mój Mąż :)
200 g strączków groszku cukrowego
sos sojowy do smaku 
200 g cienkiego makaronu jajecznego. 

Cebulę siekamy i dusimy na oleju, potem dodajemy posiekane: chili,  czosnek, oraz imbir starty. Do podduszonych warzyw dodajemy łyżeczkę przyprawy 5 smaków oraz 3 łyżeczki mąki kukurydzianej. Robimy "zasmażkę". Po chwili dodajemy bulion, groszek cukrowy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, doprawiamy sosem sojowym. Do całości dajemy makaron. Gotujemy chwilę, aby smaki się połączyły, a makaron ugotował i możemy podawać. 
W jednym talerzu zupa, na to łosoś, obok sałatka.

Smacznego!



* "30 minut w kuchni" - Jamie Oliver

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz