Nie dawno przyznałam się, że nie kocham ryb :), co nie oznacza, że jak już jem łososia to tylko w jednej postaci... Łosoś orientalny to pomysł z Jamiego*. (wiem, wiem, że na moim blogu jest wiele jego przepisów, ale jestem ogromną fanką tego Anglika i już :) ...Dania z tych książek robię na chybił trafił: podajemy nr strony lub przepisu i mamy pomysł na obiad...ostatnio wygrał ten ...
Uwaga!: jest to danie w ...30 min..,więc nie przerażamy się ilością składników...to tylko wygląda na skomplikowane; działamy ...:)
Uwaga!: jest to danie w ...30 min..,więc nie przerażamy się ilością składników...to tylko wygląda na skomplikowane; działamy ...:)
Składniki:
Łosoś
2 cm imbiru
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
pół papryczki chili
łyżka sosu sojowego
2 limonki
4 filety z łososia
chińska przyprawa pięciu smaków (jest z knorra)
Imbir obrany, czosnek, cebulę, chili oraz sok z limonek z sosem sojowym blendujemy na rzadki sos, który wylewamy do brytfanki, dodajemy oliwę. Do naczynia wkładamy łososia skórką do góry. Całość posypujemy przyprawą 5 smaków i pieprzem. Pieczemy ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy posiekana kolendrą.
Sałatka
pęczek kolendry
400 g kiełków fasoli mung
100g orzechów nerkowca
płynny miód
pół papryczki chili
małe, dojrzałe mango
sos sojowy
olej sezamowy
limonka
Liście kolendry obieramy i wrzucamy do miski jako bazę sałatki. Łodyżki siekamy i dodajemy do reszty. Orzechy nerkowca kruszymy i prażymy na złoty kolor. (Jamie dodaje oliwę, ja prażę bez). Na koniec dodajemy miód. Chili siekamy, mango kroimy w kostkę, dodajemy do kolendry razem z fasolą i orzechami. Dressing: sos sojowy, olej sezamowy i sok z limonki mieszamy. Sosem polewamy sałatkę. Przed podaniem całość łączymy mieszając.
Zupa
4 dymki
chili
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
3 łyżeczki maki kukurydzianej
900 ml bulionu z kurczaka (ja rosół gotuję raz w miesiącu i mrożę...potem jest idealny jako dodatek do innych dań zamiast rosołu z kostki..., ps.: chwila prawdy: ja nie gotuję rosołu, najlepszy na świecie gotuje mój Mąż :)
200 g strączków groszku cukrowego
sos sojowy do smaku
200 g cienkiego makaronu jajecznego.
Cebulę siekamy i dusimy na oleju, potem dodajemy posiekane: chili, czosnek, oraz imbir starty. Do podduszonych warzyw dodajemy łyżeczkę przyprawy 5 smaków oraz 3 łyżeczki mąki kukurydzianej. Robimy "zasmażkę". Po chwili dodajemy bulion, groszek cukrowy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, doprawiamy sosem sojowym. Do całości dajemy makaron. Gotujemy chwilę, aby smaki się połączyły, a makaron ugotował i możemy podawać.
W jednym talerzu zupa, na to łosoś, obok sałatka.
Smacznego!
* "30 minut w kuchni" - Jamie Oliver
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz