Robiąc porządki w lodówce znalazłam duży słoik kompotu z wiśni. Kompoty i inne przetwory to dary od Teścia, który jest mistrzem przetworów:)...tylko kto teraz pije kompot do obiadu? My nie ...ponieważ jestem orędowniczką "ekonomii w kuchni", czyli wykorzystania wszystkiego co mamy w lodówce i spiżarni to postanowiłam "zagospodarować" ten kompot. I oto wyszła cudna tarta czekoladowa z pianką wiśniową, owocami i galaretką
Składniki:
Ciasto
paczka sucharków (290g)
słoik nutelli
Masa
słoik kompotu z wiśni
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
2 łyżki cukru (jeżeli budyń jest bez cukru)
2 galaretki wiśniowe
250 g serka mascarpone
wiśnie z kompotu
Sucharki kruszymy. Nutellę lekko podgrzewamy, żeby była płynna i mieszamy z sucharkami. Masę wykładamy na blaszkę. Wstawiamy do lodówki. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem w 0,5l kompotu (kompot plus woda - tak aby było 0,5l). Do gorącego dodajemy jedna galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Całość odstawiamy do ostygnięcia. Wiśnie odsączamy, jeżeli trzeba pozbywamy się pestek. Do ostudzonej masy budyniowej dodajemy utarty serek mascarpone. Masę mieszamy aby nie miała grudek. Całość wylewamy na spód tarty. Wstawiamy na ok. 30 min do lodówki, aby pianka stężała. Druga galaretkę przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ciasto z pianką, wykładamy owoce i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki. Ja moje robię w formie do tarty, ale myślę, że lepiej będzie wyglądać w tortownicy :)
Smacznego!
czekolada i wiśnie to para idealnie dobrana :-) taka tarta grzechu warta, ach! :-)
OdpowiedzUsuńJa piję czasami :) Szczerze mówiąc, to uwielbiam kompoty, szczególnie czereśniowy i rabarbarowy :)
OdpowiedzUsuńTwoje ciacho wygląda wspaniale :)