Zapowiada się "gościnny" weekend.
Dlatego dobrze jest mieć "coś słodkiego" do kawki. Po całotygodniowej
harówce, nie mam chęci ani siły na pieczenie wymyślnych ciast. Proponuję więc przepis, otrzymany
od koleżanki z Gorzowa, na ekspresowy murzynek. Przygotowanie trwa
maksymalnie 15 min :). a efekt murowany. Składniki na to ciasto zawsze są
w domu, i wychodzi z nich duża blacha. Kiedyś na przyjęcie podałam go w
formie muffinek. Prezentowały się bardzo elegancko..
Składniki
5 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
4 jabłka
1/2 szklanki orzechów włoskich/migdałów itp.
1/2 szklanki żurawiny/rodzynek/suszonych
śliwek/ suszonych moreli itp.
Polewa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
śmietanka słodka
wiórki kokosowe
Składniki na cisto mieszamy, dodajemy
obrane i pokrojone w kostkę jabłka, orzechy, rodzynki. Mieszamy ponownie.
wylewamy na blachę. Pieczemy w 180 st. przez 50 min.
Czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy
powoli śmietankę, aż masa będzie lekko gęsta i jedwabista.
Po przestudzeniu ciasta, polewamy je
czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Idę robić ... :D
OdpowiedzUsuńKurcze pyszne to ciasto :) robiłam wczoraj i ponownie robie dzisiaj ,dzięki serdeczne za przepis :)
OdpowiedzUsuńSzybkie ciasta to moja specjalność więc to przepis dla mnie. Większość przepisów czerpię z internetu i na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ znalazłam świetny poradnik dotyczący czekoladowych wypieków. Polecam wszystkim, którzy lubię piec!
OdpowiedzUsuń