Tort urodzinowy mojego M. :)..ale dla mnie to też
wspomnienie mojego przyjęcia komunijnego, gdzie podano tort makowy. Nie był zamawiany
w cukierni...piekł go mój Kuzyn, absolwent technikum gastronomicznego, był
trzypiętrowy, piękny. no i dla mnie miał egzotyczny smak - smak kremu kawowego
:)
Składniki
Biszkopt
8 jaj
200 g maku
4-5 szt. migdałów
250 g cukru pudru
1 łyżka miodu
6o g bułki tartej
Mak i migdały parzymy, mielimy 2 razy. Żółtka
i cukier ubijamy na pulchna masę, białka zaś na sztywna pianę. Do maku z
migdałami dodajemy ubite żółtka, bułkę tartą i miód. Na koniec białka.
Delikatnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tortownicy. Pieczemy ok. 40-50 min
w 160 st. na termoobiegu.
Krem
300ml kremówki
250g serka mascarpone
łyżka lub dwie cukru pudru
łyżka kawy mielonej
filiżanka espresso
kieliszek amaretto
Gorzka czekolada do przybrania
Kremówkę bijamy na sztywno. Serek ucieramy z
cukrem, kawą mieloną, odrobiną amaretto (kilka kropel). Do masy z mascarpone
dodajemy ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, gdyby krem był za mało „kawowy”
lub niezbyt słodki, dodajemy kilka kropel
ostudzonego espresso lub cukru.
Biszkopt przecinamy na dwa krążki. Każdy nasączamy
mieszanką kawy z alkoholem. Przekładamy kremem. Wierzch i boki również
obkładamy kremem i posypujemy startą, gorzką czekoladą.
Smacznego! Najlepszego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz