wtorek, 2 kwietnia 2013

Gorące wiśnie w Marsali z lodami waniliowymi


Szybki pomysł na mega deser....Gorące wiśnie w Marsali. W oryginale z Porto (Deser ten próbowałam w Villa Antonina). U mnie z braku Porto jest Marsala...też pasuje  :)...


Składniki

wiśnie mrożone
wino Marsala/Porto
odrobiona cukru
łyżka mąki ziemniaczanej 
lody waniliowe

Zamrożone wiśnie wrzucamy do garnka, zalewamy winem i dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aby płyn odparował, a wiśnie przeszły alkoholem. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i dodajemy do wiśni. Robimy to stopniowo, aby nie było za gęste i zbyt „kisielowate”. Masę przelewamy do kieliszków/pucharków. Dodajemy lody waniliowe lub śmietankowe i zajadamy się ze smakiem :). 

Smacznego! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz