Szybki pomysł na
mega deser....Gorące wiśnie w Marsali. W oryginale z Porto (Deser ten
próbowałam w Villa Antonina). U mnie z braku Porto jest
Marsala...też pasuje :)...
Składniki
wiśnie mrożone
wino Marsala/Porto
odrobiona cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
lody waniliowe
Zamrożone wiśnie
wrzucamy do garnka, zalewamy winem i dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do
wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aby płyn odparował, a
wiśnie przeszły alkoholem. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i dodajemy do wiśni.
Robimy to stopniowo, aby nie było za gęste i zbyt „kisielowate”. Masę
przelewamy do kieliszków/pucharków. Dodajemy lody waniliowe lub śmietankowe i
zajadamy się ze smakiem :).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz