wtorek, 1 października 2013

Dżem z dyni


Przepis "podrzucony" w trakcie przerwy lunchowej: opowiadano, że łatwy, dynia tania, że warto spróbować. Skoro tak mówią "ludzie na mieście" to zrobiłam i ja :)
Potwierdzam: pyszne i łatwe...wyszły mi dwa słoiki :) ...no i już widzę to niedzielne śniadanie: pankejki z jogurtem greckim i dżemem dyniowym oraz  herbatą z imbirem...albo zwykłe tosty z serkiem mascarpone i dżemem.....albo upiekę brioszkę i podam na ciepło z dżemem i kakao……………..mianm:)

Składniki 

1,5 kg dyni
500 - 600 g cukru
1 cytryna
2 grejpfruty
goździki
cynamon
imbir kandyzowany (opcjonalnie)

Dynię kroimy w drobną kostkę, wkładamy do miski Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz grejpfrutów. Odstawiamy na  12h do lodówki (najlepiej na noc). Całość wlewamy do garnka, dodajemy goździki i cynamon. Smażymy (ja  najpierw zagotowałam całość, potem zmniejszyłam ogień)  ok 2 h -3h, przez ten czas płyn odparuje, część dyni się rozpadnie a my uzyskamy pyszny, złocisto brązowy dżem. Na koniec smażenia dodajemy drobno posiekany imbir.

Smacznego!



1 komentarz: