Przepis
"podrzucony" w trakcie przerwy lunchowej: opowiadano, że łatwy, dynia tania, że warto spróbować. Skoro tak
mówią "ludzie na mieście" to zrobiłam i ja :)
Potwierdzam: pyszne
i łatwe...wyszły mi dwa słoiki :) ...no i już widzę to niedzielne śniadanie:
pankejki z jogurtem greckim i dżemem dyniowym oraz herbatą z
imbirem...albo zwykłe tosty z serkiem mascarpone i dżemem.....albo upiekę
brioszkę i podam na ciepło z dżemem i kakao……………..mianm:)
Składniki
1,5 kg dyni
500 - 600 g cukru
1 cytryna
2 grejpfruty
goździki
cynamon
imbir kandyzowany (opcjonalnie)
Dynię kroimy w
drobną kostkę, wkładamy do miski Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz
grejpfrutów. Odstawiamy na 12h do lodówki (najlepiej na noc). Całość
wlewamy do garnka, dodajemy goździki i cynamon. Smażymy (ja najpierw zagotowałam całość, potem
zmniejszyłam ogień) ok 2 h -3h, przez
ten czas płyn odparuje, część dyni się rozpadnie a my uzyskamy pyszny, złocisto
brązowy dżem. Na koniec smażenia dodajemy drobno posiekany imbir.
Smacznego!
To musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuń