sobota, 13 kwietnia 2013

"Kuchnia Polska" ...i rolada biszkoptowa z masą orzechową..


Czas przyznać się do kolejnej pasji: książek :) nie tylko kucharskich, choć o nich, a właściwie jednej, będzie tu mowa. Pisałam już, że odziedziczyłam po Teściowej cudny zbiór przepisów, ale to nie wszystko, otrzymałam jeszcze książkę kucharską "Kuchnia Polska" wydaną w 1957. Jej lektura jest czymś wyjątkowym, choć czasami sprawia kłopoty ...bo chwilę mi zajęło, aby pojąć, że cukier w mączce to cukier puder :)... 


Jednym z ciekawszych rozdziałów (prócz samych przepisów oczywiście :) jest rozdział o organizacji pracy w kuchni...ach co za treść ...np.:

Czy ktoś jeszcze pamięta, albo wie, że..."w przeciwieństwie do mieszkań przedwojennego budownictwa, gdzie w dużych kuchniach przewidywano miejsce do spania dla pracownicy domowej i do dużego prania bielizny, gdzie kuchnie stanowiły często skład niepotrzebnych sprzętów, obecne kuchnie są małe, wyposażone w niezbędny sprzęt i przeznaczone, w zasadzie tylko do tego, by przygotowywać w nich posiłki"...?*

Czy ktoś wie co to dogotowywacz i jak go zrobić? Otóż,...." uzupełnieniem sprzętu kuchennego, szczególnie ważnym dla kobiet pracujących zawodowo, jest dogotowywacz, który można zamówić u stolarza lub tapicera, względnie sporządzić samemu w domu. Do tego celu potrzebna jest skrzynia, do której nakłada się trociny, siano, kulki z papieru lub inne materiały źle przewodzące ciepło. Po dokładnym ubiciu tych materiałów na dnie skrzyni, wstawia się do nie jeden lub dwa garnki, które następnie będą używane do dogotowywacza...(..) taki dogotowywacz pozwala na przechowanie w cieple potraw przez szereg godzin"*


i mogła bym tak pisać i pisać...lektura fenomenalna...

W części nasze przepisy znalazłam kilkanaście, które chcę wypróbować (znaczone postitami) ...  na pierwszy ogień poszła rolada biszkoptowa z masą orzechową. (znawcy twierdzą, że masa orzechowa smakuje jak ta z rogali marcińskich :)

Składniki:

Ciasto:

5 żółtek 
150 g cukru
7 białek** - ubitych na pianę
100 g mąki
1 łyżeczka octu 
laska wanilii 

Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę. W trakcie dodajemy ocet. Następnie delikatnie mieszamy z pianą, mąką i wanilią. Masę wylewamy na szeroką blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika na ok 15 - 20 min, aż ciasto będzie złote.
Po wyjęciu, ciepłe, ciasto przykrywamy serwetą i odwracamy. Zdejmujemy pergamin. Ciepły biszkopt smarujemy masą orzechową. Następnie zwijamy ciasno w rulon oraz zawijamy w serwetę. Pozostawiamy do ostygnięcia.

masa orzechowa

200 g orzechów włoskich 
150 g cukru pudru (w oryginale 200g, ale to za dużo i był to cukier w mączce :) 
125 ml śmietanki kremówki 
wanilia
Orzechy mielimy, ucieramy  wraz z  cukrem, wanilią i śmietanką na dość gęsty krem.

Smacznego! 






* wszystkie cytaty pochodzą z książki ”Kuchnia Polska” Polskie Wydawnictwo Gospodarcze Warszawa 1997.
** zgodnie z zasadą ekonomii w kuchni, z dwóch pozostałych żółtek proponuj przygotowanie rolady "na słono", a przepis znajdziesz tutaj


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz