Czas przyznać się do kolejnej pasji: książek :)
nie tylko kucharskich, choć o nich, a właściwie jednej, będzie tu mowa. Pisałam
już, że odziedziczyłam po Teściowej cudny zbiór przepisów, ale to nie wszystko,
otrzymałam jeszcze książkę kucharską "Kuchnia Polska" wydaną w 1957.
Jej lektura jest czymś wyjątkowym, choć czasami sprawia kłopoty ...bo chwilę mi
zajęło, aby pojąć, że cukier w mączce to cukier puder :)...
Jednym z ciekawszych rozdziałów (prócz samych
przepisów oczywiście :) jest rozdział o organizacji pracy w kuchni...ach co za
treść ...np.:
Czy ktoś jeszcze pamięta, albo wie, że..."w
przeciwieństwie do mieszkań przedwojennego budownictwa, gdzie w dużych
kuchniach przewidywano miejsce do spania dla pracownicy domowej i do dużego
prania bielizny, gdzie kuchnie stanowiły często skład niepotrzebnych sprzętów,
obecne kuchnie są małe, wyposażone w niezbędny sprzęt i przeznaczone, w
zasadzie tylko do tego, by przygotowywać w nich posiłki"...?*
Czy ktoś wie co to dogotowywacz i jak go zrobić?
Otóż,...." uzupełnieniem sprzętu kuchennego, szczególnie ważnym dla
kobiet pracujących zawodowo, jest dogotowywacz, który można zamówić u stolarza
lub tapicera, względnie sporządzić samemu w domu. Do tego celu potrzebna jest
skrzynia, do której nakłada się trociny, siano, kulki z papieru lub inne
materiały źle przewodzące ciepło. Po dokładnym ubiciu tych materiałów na dnie
skrzyni, wstawia się do nie jeden lub dwa garnki, które następnie będą używane
do dogotowywacza...(..) taki dogotowywacz pozwala na przechowanie w cieple
potraw przez szereg godzin"*
i mogła bym tak pisać i pisać...lektura
fenomenalna...
W części nasze przepisy znalazłam kilkanaście,
które chcę wypróbować (znaczone postitami) ... na pierwszy ogień poszła rolada biszkoptowa z
masą orzechową. (znawcy twierdzą, że masa orzechowa smakuje jak ta z rogali
marcińskich :)
Składniki:
Ciasto:
5 żółtek
150 g cukru
7 białek** - ubitych na pianę
100 g mąki
1 łyżeczka octu
laska wanilii
Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę. W
trakcie dodajemy ocet. Następnie delikatnie mieszamy z pianą, mąką i wanilią.
Masę wylewamy na szeroką blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika na
ok 15 - 20 min, aż ciasto będzie złote.
Po wyjęciu, ciepłe, ciasto przykrywamy serwetą i
odwracamy. Zdejmujemy pergamin. Ciepły biszkopt smarujemy masą orzechową.
Następnie zwijamy ciasno w rulon oraz zawijamy w serwetę. Pozostawiamy do
ostygnięcia.
masa orzechowa
200 g orzechów włoskich
150 g cukru pudru (w oryginale 200g, ale to za
dużo i był to cukier w mączce :)
125 ml śmietanki kremówki
wanilia
Orzechy mielimy, ucieramy wraz z
cukrem, wanilią i śmietanką na dość gęsty krem.
Smacznego!
* wszystkie cytaty pochodzą z książki ”Kuchnia
Polska” Polskie Wydawnictwo Gospodarcze Warszawa 1997.
** zgodnie z zasadą ekonomii w kuchni, z dwóch
pozostałych żółtek proponuj przygotowanie rolady "na słono", a
przepis znajdziesz tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz