środa, 27 marca 2013

Babka serowo-cytrynowa

Testowania przepisów, na babki, ciąg dalszy. Tym razem czas na babkę serowo-cytrynową.

Składniki:

250 g mąki
150 g masła
200 g cukru
250 g serka waniliowego 
3 jaja
kisiel cytrynowy
sok z połowy cytryny
skórka otarta z cytryny 
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

Lukier 
sok z połowy cytryny
cukier puder 

Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy miękkie masło. W trakcie miksowania (ach mój robot jest tu niezastąpiony...) dosypujemy po łyżce mąki wymieszanej z kisielem i proszkiem. Na końcu do masy dodajemy serek oraz sok i skórkę z cytryny. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok 50 min w 180st.  Ostudzoną babkę lukrujemy. (sok łączymy z cukrem do uzyskania gęstej, białej polewy)

Smacznego!


Babki i babeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz