Testowania przepisów, na babki, ciąg dalszy. Tym razem czas na babkę serowo-cytrynową.
Składniki:
250 g mąki
150 g masła
200 g cukru
250 g serka waniliowego
3 jaja
kisiel cytrynowy
sok z połowy cytryny
skórka otarta z cytryny
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
sok z połowy cytryny
cukier puder
Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy miękkie masło. W trakcie miksowania (ach mój robot jest tu niezastąpiony...) dosypujemy po łyżce mąki wymieszanej z kisielem i proszkiem. Na końcu do masy dodajemy serek oraz sok i skórkę z cytryny. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok 50 min w 180st. Ostudzoną babkę lukrujemy. (sok łączymy z cukrem do uzyskania gęstej, białej polewy)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz