Pączki* to pracochłonne
zajęcie, ale czego nie robi się z miłości :) Usmażone na zamówienie M.
Najlepsze robiła
moja Teściowa, produkowała malutkie pączusie bez nadzienia. i to Jej dedykuję
ten przepis...
Składniki
1 kg mąki
100g drożdży
100 g cukru
1/2 l mleka
7 żółtek
1 jajo
100 g roztopionego
masła
1 łyżeczka pasty
waniliowej lub laska wanilii
1 kliszek
spirytusu/wódki
szczypta soli
sok i skórka
otarta z jednej cytryny
2 l tłuszczu do
smażenia
cukier puder do
posypania
słoik dżemu lub
marmolady - u mnie śliwkowa i porzeczkowa
Robimy rozczyn:
drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 200 g mąki i mlekiem. Zostawiamy w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia. Ucieramy jajko i żółtka z cukrem i wanilią. Łączymy: mąkę,
masę jajeczną, rozczyn, sok i skórkę z cytryny, szczyptę soli i alkohol.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące, "odchodzić" od ręki i
ukażą się pęcherzyki powietrza. W czasie wyrabiania dodajemy masło. Tak
przygotowaną masę odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. Ręce
smarujemy tłuszczem - będzie nam łatwiej formować pączki. Nabieramy małe porcje
ciasta, formujemy małe krążki, na środku nakładamy dżem. Zlepiamy dokładnie i
formujemy kule. Zlepieniem kładziemy na posypany mąką blat do
wyrośnięcia. Zanim wykonamy ostatni pączek, pierwsze będą gotowe do
smażenia. Rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałek ciasta aby sprawdzić, czy tłuszcz
jest odpowiednio nagrzany, kiedy szybko wypłynie i się zarumieni można smażyć. Wyrośnięte
pączki, omiatamy z nadmiaru maki i kładziemy na rozgrzany tłuszcz górna stroną
na dół. Pączki powinny swobodnie pływać. Przykrywamy i smażymy. Gdy się zarumienią,
obracamy i smażymy już bez przykrycia. Gotowe wykładamy na ręczniki papierowe,
celem odsączenia. Gorące oprószamy cukrem pudrem.
* przepis pochodzi
z książki "Kuchnia Polska", PWG 1957
Wyglądaja pięknie! Mnie niestety nigdy pączki nie wychodza a podejść robiłam juz kilkanaście... cóż nie mam do nich ręki :D
OdpowiedzUsuńdziękuję :)...spróbuj jeszcze raz :)
Usuńrówniez mam problem z pączusiami, ale teraz moż dzięki Twoim radom udadzą mi się równie piękne.
OdpowiedzUsuńna jaki tłuszczu pieczesz, na oleju, czy moze leoiej użyć innego?
OdpowiedzUsuńja używałam oleju słonecznikowego...odsączałam pączki na ręcznikach papierowych
Usuń